08 de març 2011

Rosa Luxemburg

























8 de març. Les celebracions d'un dia tenen un valor merament instrumental. Les podem descartar o aprofitar. De la banda dels vençuts i de les vençudes, de la tradició oculta i dels que volem escriure i interpretar la història "a contrapel", ens convé de tant en tant utilitzar les dates concretes del calendari de la revolta i de la nostra insubmissió. Dia internacional de la Dona Treballadora. Avui, per exemple, pot servir per recordar i recuperar una dona revolucionària. Rosa Luxemburg, polonesa d'orígen jueu, comunista, marxista heterodoxa, radicalment demòcrata, impulsora de la "via consellista" obrera, ànima de la revolta espartaquista, de la lluita berlinesa. Assassinada en mans de funcionaris del govern socialdemòcrata alemany. Brillant pensadora i activista social. Referent de primer ordre per una (re)construcció intempestiva i sense manual de l'anticapitalisme del segle XXI, més enllà de la degeneració posterior del pseudocomunisme soviètic i de la deriva socialiberal de totes les socialdemocràcies. La seva obra és un llibre obert a la revolució permanent, antiburocràtica i pluralista.


Videoteca submarina: Podeu clicar damunt del text subratllat i, acte seguit, fer el mateix damunt la pantalleta emergent i, acte seguir, damunt el text subratllat.


Biografia de Rosa Luxemburg - [ Tradueix aquesta pàgina ]
Rosa Luxemburg. Revolucionaria y teórica del socialismo alemán, de origen judío polaco (Zamosc, Rutenia, 1870 - Berlín, 1919). Hija de un comerciante de ...
www.biografiasyvidas.com/biografia/.../luxemburg.htm -

6 segundos)
  1. German Revolution of 1918-19

    4 min - 27 May 2009 - Subido por DerBlitzStag
    The German Revolution (German: Novemberrevolution) was the politically-driven civil conflict in Germany at the end of World ...
    youtube.com


Miniatura3:52Añadido a la cola

The Spartacist Rising (original footage)

A video about the failed rising by the Spartacists (communists) in Germany (Jan 1918)


5 comentaris:

Jorko ha dit...

va ser "el eslabón perdido" del marxisme revolucionari i de la democràcia radical

El missatger ha dit...

Un altre cadàver més provocat per la barbàrie, amb l'agreujant de qui la va matar i les circumstàncies.
A més de bàrbars ximples.
Salut!

revoltant de nit ha dit...

Àngel, avui has fet un article històric, felicitats compamy!

el video de la revolució espartaquista m'ha fet saltar les llàgrimes d'emoció i l'he tornat a veure amb la pantalla ampliada i la música a tota pastilla.

moltes gràcies!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

merci Jorko, missatger, "revoltant" nocturn! estem conpartint una gran figura històrica

kino ha dit...

completant al missatger:

"¡El orden reina en Berlín!", ¡esbirros estúpidos! Vuestro orden está edificado sobre arena. La revolución mañana ya "se elevará hacia lo alto" y proclamará, para terror vuestro, entre sonidos de trompetas: ¡Fuí, soy y seré!"

El dia següent la van assassinar