20 de setembre 2007

LA PLAÇA NOVA DE PREMIÀ DE MAR EN PERILL


ARTICLE PUBLICAT EN AQUEST BLOG EL MES DE FEBRER (amb algunes actualitzacions de dades)

La Plaça Nova de Premià de Mar
L'equip de govern (CiU-ERC) proposa que la Plaça Nova incorpori un parquing soterrat, explica que té damunt de la taula una proposta d'una empresa del sector que assumiria les despeses d'obres i de transformació de la Plaça Nova (fins i tot el trasllat de l'arbrat i la seva restitució). Em sembla una obra fora de lloc. La Plaça ha consolidat el seu paper com a lloc d'encontre i esbarjo, és una plaça que compta amb una part superior dotada d'un bon jardí i una part inferior millorable i força útil per a desenvolupar la seva funció: les places serveixen justament per l'esponjament urbà, la comunicació entre la gent, l'aire lliure compartit i moltes activitats inclassificables personals o col·lectives. D'acord, Premià necessita aparcaments (especialment les places d'aparcament fixes) i aquesta problemàtica requereix un pla d'equipaments en la línia del que suggereix el pla general. Tenim diversos espais susceptibles de fer aquest servei, la Plaça Nova no figura en el catàleg de propostes. El nucli antic de Premià està experimentant un projecte en curs de peatonalització moderada, l'objectiu del qual és facilitar l'ús prioritari de la via pública per part dels vianants. Projectar un parquing rotatori a la Plaça Nova és una aposta contradictòria que, en nom de la dinamització econòmica i comercial, fomenta l'utilització del cotxe per anar a comprar i reincorpora el transit rodat a les vies que es volen descongestionar amb les reformes del Nucli Antic. Si la modalitat d'aquest pàrquing és de places fixes, convindria valorar altres espais amb menys risc d'impacte ambiental i social. Cal afegir un factor de caràcter físic: la Plaça Nova és un espai verd consolidat, -millorable-, que no hauria de patir mutacions arriscades o el transplantament d'arbres i plantes que dónen una morfologia excel·lent a aquest espai. L'aparcament és un problema. Les actituts apriorístiques i a corre cuita davant de qualsevol iniciativa considerada (equivocadament, penso jo) com a modernitzadora, també són un problema. Pensem-ho bé.
Els dibuixos de la part superior, obra del mestre Robert Crumb van al "dedillo"...

41 comentaris:

Anònim ha dit...

El govern convergent aprofita que té prou majoria per aplicar les coses que abans estava obligat a negociar amb icv-euia-epm i que ara passa per el rodillo del ple i així passarà molt a partir d'ara. no entenc massa que que pensa ERC de tot això. Tú saps alguna cosa al respecta?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Joan; penso que és ERC qui ha de contestar la pregunta que fas. Jo insisteixo en el que diu l'article, el tema exemplifica allò que sovint parlem en el bolg, la dimensió de la micropolítica, la cosa concreta d'una plaça i els factors que concurreixen en una operació d'aquest tipus. La teoria sobre aquests temes es verifica amb casos micropolítics com aquest que evidencien la seva "macrodimensió", David Harvey, geograf de capçalera ens parla de la fabricació de capital en els espais urbans, fins i tot en aquest cas queda clar que el debat és de model, de civilització, de cultura política i de controvèrsia necessària. les coses petites ensenyen les enormes bifurcacions del "perquè de tot plegat". Un tema interessant per afinar la punteria.

Anònim ha dit...

Ja està be de planificar i gestionar el territori en funció de les necessitats del transport privat. Amb la majoria absoluta de l'equip de govern hi han poques possibilitats de negociació, es l'hora de la resistència ciutadana.
La plaça es mi segunda casa!
Fora cotxes dels pobles!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

diguem-ne que tenim dos temes a la taula:
1) salvar la Plaça Nova
2) parlar del tema dels cotxes, és a dir de com supeditar-los a la primàcia del vianant (i dels ciclistes, coi!!!! sense haver de tragar normatives pintoresques).
Doble tema, doncs.
I en concret, sobre la Plaça...preservar-la i assegurar-li un futur d'espai social compartit i infinit.

Anònim ha dit...

felicitats per la capacitat de reflexos en aquest blog.

Anònim ha dit...

salvem-la!!!!!!

Anònim ha dit...

des que poses el Crumb al blog, has pujat el llistó, ja era fort i alt, ara és sideral com star trek.

només falta sonoritat sterophonica.

el tema de la plaça nova és de calaix...es nota que tenim dreta a sac i una ERC que pensa en la rifeta.

salvem la plaça nova encara que sigui per pataleo.

Anònim ha dit...

des de que tenen majoria absoluta van així i no parlem del que representa que la Medina sogui regidora i com va defensar el que no espot defensar amb l'augment del 40% dels sous quan semrpe estem dient que no hi ha peles. No hi ha massa marge, abans la coali podia frenar coses però ara ens espera oposició dura i esperar que Sant Duran i Lleida peti CIU i així peti una mica tot plegat. Com diu el Joan al primer comentari..."què pensa ERC de tot això?"

Anònim ha dit...

I el Patrik Premianenc del PP demanant que es faci una plataforma en favor del parquing, davant del ple...quines coses s'han de sentir. ciu+erc+pp, ostres!

Anònim ha dit...

Bueno ayer escuche en la aradio que los vecinos del voltant estan en contra...primera batalla ganada

Por cierto en esa plaza, dando vueltas a la pecera-fuente que hoy es un terrario hice mis primeros metros en bici sin ruedas de atras...eso ya no me lo quitarán...

Anònim ha dit...

hay fenómenos que cuestan de comprender, a menos que sea un tema de dineros que van y vienen. Este caso trae el tufo del "poderoso caballero, don dinero". O que me lo cuenten con convicción y denuedo.

Anònim ha dit...

La gran fotografia de "La Coali" als esglaons, on es divideix la Nova entre sorra i ciment, allà on guapíssims i imponents tots i totes posavem evitant l'irritant llum d'un sol de maig... aquella fotografia electoral ja comença a fer història. RIP

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

avui ja rodarà la plataforma SALVEM LA PLAÇA NOVA

Anònim ha dit...

i si segueix endavant el projecte, haurem de plantar el campament a la plaça.

ciclopata ha dit...

tot plegat és un pel dur d'empassar. Però tot i que no hi estem d'acord, si es fa, que es farà, s'haurien de trobar les possibiltats de millorar el projecte i dirigir-lo cap els nostres interesos. M'explico amb un exemple. Quan es va fer el tram d'autopista a Badalona ( el tram de B-20 que en segons quina part pasa per un tunel), la gent, el barri, la població en general es va mobilitzar, i molt per que no volien tenir un "canal" al mig del barri pel que passés una autopista. Bé, vist que l'obra tirava endavant i que era una lluita perduda entre un gegant i una puça. Van dirigir les seves accions a aconseguir que el tram que pasés per Badalona fos soterrat. Així, els tunels que veiem a la B20, no són tunels "naturals" si no artificals.
¿M'explicat prou bé?

la mirada ha dit...

A moltes de les filmacions que hem recuperat hi surt la Plaça Nova.
Fa ben poc n'hem aconseguit una dels anys 30 on és del tot irreconeixible... S'hi fa una venta de bestiar! Però la que tots recordem és, amb alguns canvis, la que tenim actualment.
Entre les filmacions també tenim la desapareguda font del cargol, la de la Plaça de l'Ajuntament, la primera estació de tren (i el seu derrumbament), el Bellamar (i el seu derrumbament).
Ja hem perdut prou i no volem que les pel·lícules de la Plaça Nova serveixin per recordar un altre indret emblemàtic desaparegut.

M. ha dit...

Àngel,

no coincidm políticament però com a premianenca i ciutadana que sóc, penso igual que tu, i trobo que en comptes de destrossar la Plaça perquè la gent pugui aparcar cotxes s'hauria de buscar una alternativa.

A la Plaça Nova, s'hi reuneixen cada dia gent de totes les edats i de tot tipus, és una plaça que gaudeix tothom, a part, que té la Font del Cargol, un element emblemàtic de la nostra vila.

No podràn aturar-nos, tot el meu suport.

M. ha dit...

Per cert, ara se m'ha ocorregut que és podria fer un bloc o alguna cosa semblant i poder anar penjant els actes, manifestos i demés, no creus?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

d'acord Marta, estem en la línia!
sobre fer blog o similar, tenim previst fer quelcom similar, ara tot just comencem la lluita, aquests 30 dies abans de que s'aprovi el projecte definitiu hem de sumar tota mena de veus i de maneres de pensar entorn del mateix objectiu: salvem la plaça nova.
T'he enviat un email...seguim fent xarxa!

Anònim ha dit...

ja tenim blog http://salvemlanova.blogspot.com

Anònim ha dit...

Salvem la plaça... però quan alguna altre part del poble vegi malmessos els seus drets socials i urbanístics per interessos particulars, no fem la vista grossa. No falta parking, sobren cotxes, al casc antic i arreu.

Anònim ha dit...

units millor, endavant la plataforma "salvem la plaça nova!"

Anònim ha dit...

qualsevol parquing, si s'escau, caldrà que sigui fet respectant el lloc, no és el mateix perforar una plaça dura o un camp de futbol que un jardí, s'ha d'anar en compte. d'acord amb el SALVEM LA PLAÇA NOVA

Anònim ha dit...

salvem-la!

M. ha dit...

Dius que m'has enviat un correu? Doncs no he rebut res...

Bé, si de cas com tenia pensat enviar-te un, ja ens comuniquem.

Anònim ha dit...

Tal com diu, el company de la mirada dels premianencs, tothom tenim fotos i vídeos de la plaça, de quan érem petits amb la bici o de la primera batalla de farina de pirates i premianecs o del mercat d’esclaus o de tantes festes que s’han fet l’última que recordo la de les jornades de cooperació, o d’aquells lavabos públics soterrats amb un senyor amb gorra de plat que feia de vigilant...per tant es podia fer una petita exposició de fotos de records personals per fer notar la gran carga emocional que té la plaça nova tal i com estar...o alguna cosa semblant...molta força a tots els que esteu tirant endavant la plataforma...salut!

Anònim ha dit...

No voleu dir que us esteu passant? crec que ens hem carregat un progecte de participació i més si es veritat que van anar a veure l'Ivan Arcas per consultar com ho fem els d'ICV a Molins de Rei.

Anònim ha dit...

la participació ja funciona sola sense despatxos a la plaça...una lluita collonuda.

Anònim ha dit...

felicitats als que dediqueu hores i hores a fer digne el poble. per exemple amb aquesta causa justa com la plaça nova.

Anònim ha dit...

és cosa de molts i està bé. ahir vaig anar a cercar signatures i és molt maco l'ambient que hi ha.

Anònim ha dit...

sembla mentida que una cosa senzilleta com deixar la plaça com està pugui costar molt d'entendre.

Anònim ha dit...

Hola Preocupat. No et preocupis. Com saps, al nostre programa teniem una proposta de fer un Pla d'Equipaments participatiu, que detectés les necessitats i definís els usos i els espais on haurien d'haver-hi equipaments. Això és el que vam anar a veure a Molins.
Pel que tinc entès, la participació que volia proposar l'equip de govern en el tema de la plaça nova era:
1-fem el parking
2-tenim 3 propostes de plaça (un cop fet el parking).
3-Fem un referèndum per veure quina proposta es tria.
Lo dicho, no et preocupis, company.

Anònim ha dit...

GRÀCIES,l'anterior comunicant m'estalvia feina i diu el perquè de tot plegat. "ladran, luego cabalgamos" com sempre passa en aquests casos.Salvem la plaça Nova! canta com una almeja aquest tema! salvem-la!

Anònim ha dit...

Places de primera y places de segona a Premià de Mar

Aquesta plaça és un espai públic de referència, que forma part de la història de Premià de Mar i és un espai de gran valor ambiental. Són tres raons de pes per oposar-se a la destrucció de la Plaça Nova. Però cal anar més enllà i afegir raons de caire més tangible, com són la falta de planificació de l’Ajuntament a l’hora de afrontar els problemes de mobilitat de la nostra ciutat, doncs el problemes d’aparcaments no es poden solucionar amb pegats sinó amb una veritable política de mobilitat i aquesta no existeix per part del govern municipal. Cal oposarse al projecte per tindre el seu origen en la iniciativa privada, per posar a disposició d’un particular espais públics per fer negocis. El que és sorprenent la postura contraria envers d’aquest projecte per part d’ICV, amb la seva reconeguda i notòria participació a la Plataforma i, per altra banda, el recolzament militant i incondicional al PGOUM i, més en concret, a l’operació de remodelació de la Plaça de la Foneria. Aquesta remodelació té exactament les mateixes característiques que la de la Plaça Nova, és a dir, és un espai públic de referència, te també la seva historia i és un espai de cert valor ambiental, doncs la remodelació suposarà l’eliminació de 24 pins mediterranis, 5 pollancres, 2 palmeres i una magnòlia centenària, recuperada al 1988 de la finca de la família Xibillé. És, si s’aprova definitivament, una operació de clar caràcter mercantilista, a on un particular en sortirà beneficiat de l’operació i la nostra vila perdrà un espai públic molt important. Aplaudeixo la creació d’aquesta Plataforma per salvar la Plaça Nova, però també penso que la Plaça de la Foneria és mereix que algú la defensi i no te cap Plataforma, doncs a ICV pensen que és una plaça de segona i no cal mantenir-la sinó convertir-la en aparcaments i centres comercials.

Anònim ha dit...

Toni: pressuposes masses coses. gràcies per la col·laboració.

Anònim ha dit...

Toni, m'agradaria saber quin tant per cent de la població premianenca sap que a la Foneria hi hauran canvis; ni botigues comercials, ni enderrocaments,ni parquings, ni canvi de cos de la plaça...re home re, de nord a sud, de.. a oest saben de la missa la mitad, falta comunicació, des de la part receptora que ignora a l'emissor per ... desidia política i motius no els hi falta fins el tipus de missatge que a vegades és tan ple de soroll que arriba amb moltes interferències.
Cal generar unes bones xarxes de comunicació, si no l'entesa quedarà en una utopia i la política seguirà sent el què és un concepte que no es practica.

Anònim ha dit...

NO CONFONGUEU AQUEST "TONI" AMB LA NOSTRA ESTIMADA "TONI-MARIA ANTÒNIA" CLIENT HABITUAL D'AQUEST BLOG.

Anònim ha dit...

No ens hem cremat a la foguera de Montsegur!

Anònim ha dit...

Pot ser de vegades em perden les llicencies poètiques. El que ha de ser important no és qui ho diu sinó el que diu. Tothom en te de contradiccions, jo el primer, però és bo el reconèixer-les, reflexionar i treure conclusions. És allò tan marxista de la tesi, l’antítesi i la síntesi. El que compta és que l’avantprojecte, sembla, es retirarà. I això gràcies a la pressió dels ciutadans, de tots. Conclusió és millor sumar i explotar les coincidències que no pas les diferències.

Felicitar-nos per la retirara i a continuar treballant.


Vull afegix, només, que no ha estat en cap moment la meva intenció suplantar ningú, ni fer-me passar per qui no sóc. Ni tampoc ofendre ningú, que penso que no és el cas.


Salut

Toni

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

interessant aportació del company Toni, - que no és la Toni -, i que ben segur ha flipat com tots nosaltres amb el significat d'una batalla que potser guanyarem plegats. El cas Plaça Nova supera la seva dimensió i exemplifica un bon mètode d'acció i proposta. L'esfera política dels partits està sobretot dins de les institucions, allí han dit la seva CIU,PP i ERC (en favor d'aquest pàrquing) i el PSC i ICV-EUIA-EPM (en contra). En paral·lel la xarxa de carrer diu el que pensa i funciona com una agregació de persones, de singularitats sovint contradictòries i la suma caòtica de la gent participa i s'anticipa a la mitificada participació tècnicoadministrativa de manual. Està vist que el carrer s'ha anticipat. Que cada partit ha opinat i ha decidit elque era millor i que tots plegats tenim moltes coses per aprendre: precisió conceptual, millorar comunicació, saber distingir l'àmbit personal de l'àmbit polític i una llista infinita de factors mal encarats que allunyen la política de la societat.

De moment, doncs, felicitem-nos moderadament, esperant una resolució de ple municipal que retiri aquest desproposit.

salutacions personals.

àngel

Anònim ha dit...

La Toni versió femella també us estima!