30 de juny 2006

FESTA MAJOR I CULTURA A DEBAT (escac i mat !)

Adjuntem algunes reflexions, en temps de Festa Major, sobre la cultura a Premià de Mar.
La versió editada al Via Primilia / Butlletí muncipal, serà més curta per raons d'espai. Volem obrir una reflexió col·lectiva sobre les "llums i ombres" de la vida cultural de la nostra localitat. Pensem que estem davant d'una situació especialment crítica i que, sense excloure allò que s'està fent, cal pluralitzar les veus i les visions que molta gent tenim de l'estat de les coses.

FESTA, CULTURA I CONVIVÈNCIA (SUMAR, INNOVAR I PARTICIPAR)

Temps de Festa Major. Celebrem els 10 anys de la Festa dels Pirates i els Premianencs. Aquesta Festa simbolitza l'arribada de nous aires a la vida cultural premianenca després de molts anys de crisi i abandonament des de l'Ajuntament.
Enguany la Festa Major, que volem del tot exitosa i participativa, ens ha de servir també per reflexionar sobre l'excesiva dependència de la política cultural premianenca en relació al seu cicle festiu. Convé dónar suport a les festes populars, normalitzar-les i que tinguin una major autonomia.

Les insuficìències financeres no ens haurien d'eximir de fer un debat a l'alçada de les necessitats. Premià de Mar té dues bases importants per a la seva articulació ciutadana: les que pot generar l'activitat socioeconòmica i les de l'àmbit de la cultura, entesa aquesta com la interrelació d'activitats lúdiques, creatives, formatives, cooperatives o de convivència en general.
A banda de consolidar la Festa Major, dotant-la de noves formes d'organització més obertes i menys institucionalitzades, caldria fixar quatre idees per una nova política cultural a escala local destinades a fomentar un model de ciutat activa més enllà del cicle festiu.

Per començar a tractar aquestes necessitats haurem de fer-nos algunes preguntes sobre, per exemple:
a) els motius de la desaparició d'entitats i iniciatives, en plena fase emergent (especialment algunes vinculades a l'àmbit del cinema, la creació alternativa o la música no convencional) o les dificultats creixents en activitats consolidades anteriorment. Posem-hi exemples:
Els casos del SodaBeat (sense entrar en una polèmica esteril sobre la passada edició), la frustrada reedició de les jornades Brasil 08330, la subsistència de l’entitat Glimpse (amb més de cinc anys d’activitat regular en el cinema fòrum, els espais sonors o la radiodifussió), la desvinculació parcial dels Premis Butaca respecte a Premià de Mar, etc.
b) el perquè de la invisibilitat de les manifestacions culturals més enllà del nucli antic o dels itineraris habituals. Fins i tot s’arriba a suprimir el servei de la “paradeta” informativa de la Festa Major a la Plaça de la Foneria en detriment del Centre Cívic, lloc sobredimensionat i al mateix temps d’escassa funcionalitat horària (segons les explicacions del govern a l’octubre del 2005).
c) les dificultats de disposar d'unes infrastructures culturals mínimes a ple rendiment tot l'any (tornarem a tancar el, ja prou esqualit Centre Cívic, en perìode estival, al·legant problemes de personal?).
d) es donarà el suport necessari a les entitats de l'àmbit cooperatiu o de solidaritat, en el dia a dia cultural, en peu d'igualtat amb altres entitats?
Unes consideracions: la poca atenció a les propostes sorgides del camp de la solidaritat i de la cooperació (El projecte amb Tarija mereix més, la convivència intercultural, també), etc.

Aquestes preguntes poden ser mostres concretes d'un debat que volem encetar en l'àmbit institucional i, sobretot, al sí dels moviments i grups que viuen amb inquietut aquesta situació. No es tracta de desqualificar la gestió en termes excloents. Es pot fer un balanç interessant, amb llums i ombres. Amb voluntat de sumar. Sense excloure el que és tradiciona del que és innovador. Això requereix una altra visió de la participació ciutadana, més flexible, menys mediatizada per burocratitzacions vàries.

Ara toca la Festa Major, el reconeixement als que des del voluntariat dediquen moltes hores de l'any a preparar una festa que es consolida i que necessita millor projecció i autonomia.
La gent de ICV-EUIA-EPM desitja bona Festa Major a tothom i un estiu, actiu, divertit i reconfortant. Avui és temps de festa i ben aviat, temps d'alternativa i més participació.

ANOTACIONS FINALS: Amb el programa a la mà, sembla que la laïcitat de la festa està una mica en entredit i que una certa monotematització al carrer pot pressuposar atacs de melanconia underground...




7 comentaris:

Anònim ha dit...

aquest text que has penjat mereix una ampliació i en el mateix sentit estaria bé que comencessim a perdre la por a certs tabus locals i que es diguin les coses clares a cultura. No s'enten massa què passa amb la regidoria i sembla un xalet particular on qui no és de la corda ja ha begut oli

Anònim ha dit...

algú pot explicar perquè ha estat marginat de l'oferta propagandistica de la festa al llibre de l'entitat Bellamar sobre els 10 anys de pirates i premianencs? molesta?

Anònim ha dit...

algú pot explicar perquè ha estat marginat de l'oferta propagandistica de la festa al llibre de l'entitat Bellamar sobre els 10 anys de pirates i premianencs? molesta?

Anònim ha dit...

Algú pot explicar els sous que cobren molts funcionaris en aquest ajuntament tan pobre?

Anònim ha dit...

algú pot dir perquè les subvencions van a parar sobretot al mateix tipus d'entitat i de manera constant?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

on para l'esperit imaginatiu de la festa? ostres! fins i tot tenim el bisbe Sistach a l'ofici de festa major, ostres! i tot i amb això no ens fotaran pas i disfrutarem amb el que ens queda, què coi! ja vindran nous temps...aviat, si pot ser.

Anònim ha dit...

Saps a qui trobo a faltar jo? A en Lola. Vosaltres us el vau carregar, i ara us aneu oomplint la boca de coses que se us fan grans. Sou patètics.