11 de febrer 2010

Engineering Archie: Archibald Leitch - Football Ground Designer


El vell Upton Park. L'estadi del proletariat "eastender". Obra de l'Archibald Leitch. Seu del West Ham United (dedicat al blogger modernista i "hammer" David)

Una de les meves fixacions britàniques és la del futbol. Entrar en el món del futbol per aquesta via i trobar la pista que porta als orígens de l'arquitectura esportiva permet descobrir l'univers del senyor Archibald Leitch. Aquest enginyer dissenyava graderies, escales, cobertes i tota mena d'elements de l'arquitectura futbolera. Pioner de pioners, l'obra de Leitch està recollida en el seu llibre Engineering Archie. Un tresor adquirit en una llibreria del Lake District i que podeu comprar per correu... també us el puc deixar, naturalment.

Façana de l'estadi de l'Aston Villa de Birmingham...

Façana del mitic Ibrox Park de Glasgow...

Impresionant vestigi al camp del Fulham ...

El Tamesis i l'estadi del Fulham...

Glasgow. Quan el futbol començava a ser un fenomen de masses...

Selhurst Park, l'estadi del Crystal Palace ...

i una nova perspectiva del camp del Palace... i la cosa no es queda així. La petjada del nostre Archibald està en els camps del Chelsea, Wolves, Arsenal (Highbury), Tottenham, Blackburn, Boro', etc... Una meravella.

9 comentaris:

Marc ha dit...

un museu vivent, si senyor

SOUNDA' ha dit...

Impresionant document, Tati!

David ha dit...

Unes imatges precioses, sí senyor! En el món del futbol no hi ha res com l'ambient d'un estadi britànic. No penso morir-me sense haver pogut visitar el camp del West Ham United, l'equip de tota la vida dels pencaires de Londres.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Ep David! sembla que estem comnpartint moltes coses...el West Ham!!! el meu preferit de la premier, el vell equip de Denis Law!!!! Si mires els enllaços del meu blog veuras que tinc un link a la web dels grana-celestes de l'East End... i al meu club de sempre: el mitic Crystal Palace FC del sud! (l'equip quasi blaugrana dels proletaris de la perifèria, de Terry Venables...),

Modernism-football-ska-northern soul & London Pride Bitter Beer!!!!!

David ha dit...

Les coincidències no s'aturen! No m'havia fixat en l'enllaç a la pàgina del West Ham! El Crystal Palace sempre m'ha fet gràcia, i el Tottenham, també.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

imagina't el cas Tottenham... a les visites anuals a Londres acostumem a anar a islington(highbury) i ens empapem d'ambient "gunner", els rivals del barri veí -tottenham-, i enguany ens afincarem a Stamford Hill tocant al feudo Spur! (i espai seminal del modernisme: Mark Feld i els pioners)... un altre tema en marxa ...

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

important correcció: denis Law no era del west ham... em referia al mitic Bobby Moore!

indep@alsblogs ha dit...

a mi m'agrada més el Barça

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

però aquí es parla d'arquitectura, no de barcelonisme.