22 de febrer 2007

La Plaça Nova de Premià de Mar

L'equip de govern (CiU-ERC) proposa que la Plaça Nova incorpori un parquing soterrat, explica que té damunt de la taula una proposta d'una empresa del sector que assumiria les despeses d'obres i de transformació de la Plaça Nova (fins i tot el trasllat de l'arbrat i la seva restitució).

Em sembla una obra fora de lloc. La Plaça ha consolidat el seu paper com a lloc d'encontre i esbarjo, és una plaça que compta amb una part superior dotada d'un bon jardí i una part inferior millorable i força útil per a desenvolupar la seva funció: les places serveixen justament per l'esponjament urbà, la comunicació entre la gent, l'aire lliure compartit i moltes activitats inclassificables personals o col·lectives.

D'acord, Premià necessita aparcaments (especialment, places d'aparcament fixes) i aquesta problemàtica requereix un pla d'equipaments en la línia del que suggereix el pla general. Tenim diversos espais susceptibles de fer aquest servei, la Plaça Nova no figura en el catàleg de propostes. El nucli antic de Premià està experimentant un projecte en curs de peatonalització moderada, l'objectiu del qual és facilitar l'ús prioritari de la via pública per part dels vianants. Projectar un parquing rotatori a la Plaça Nova és una aposta contradictòria que, en nom de la dinamització econòmica i comercial, fomenta l'utilització del cotxe per anar a comprar i reincorpora el transit rodat a les vies que es volen descongestionar amb les reformes del Nucli Antic.
Es podria afegir un plus ambiental: la Plaça Nova és un espai verd consolidat, millorable, que no pot patir transplantaments d'arbrat per unes obres que ho requeririen. L'aparcament és un problema. Les actituts apriorístiques i a corre cuita davant de qualsevol iniciativa considerada (equivocadament, penso jo) com a modernitzadora, també són un problema. Pensem-ho bé. La plaçá Nova ja m'està bé com està, en tot cas es pot millorar.
/ nota: ICV-EUIA-EPM va demanar al govern que aquesta proposta fos retirada del ple municipal al·legant motius de procediment i no idoneïtat.

36 comentaris:

Anònim ha dit...

és molt clar que la plaça nova mereix ser respectada i no pensar només amb el comerç

///Marta//

Anònim ha dit...

se piensa más en los coches que en las personas y esto es el fraude que bien menciona Tati, de acuerdo para salvar esa plaza.No puedo firmar bien en el texto por problemas de inscripció dentro del blog y la casilla correspondiente. firmo aquí.
ALEX O.

Anònim ha dit...

Potser sí que fan falta pàrquings. Com sempre. Més pàrquings, més carreteres, més autopistes perquè les necessitats de la població ho requereixen. (però a qui se li va acudir tanta població junta? Som allà mateix de sempre)Potser sí. Però no n'hi ha un a cinquanta metres? No hi ha el de la Sardana? Posats a soterrar cotxes no es podrien buscar pàrquings a la perfièria, per exemple? El camp de futbol, per exemple, seria una enorme superfície que podria tenir un gran pàrquing soterrani. I els patis de la Salle? Encara que siguin privats, el seu subsòl no podria servir?

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

els projectes d'ara es fan així, el promotor proposa, hipnotitza i el públic levita.
Salvem la Plaça Nova!

Anònim ha dit...

Visc en un altre poble dels voltants de Barcelona però les dinàmiques municipals són exactament les mateixes. La principal fita municipal d'aquesta legislatura ha estat fer un parking sota una plaça del centre. Us sona?
Bé vosaltres teniu potser l'esperança que Iniciativa guanyi les properes eleccions i que la manera d'actuar de l'ajuntament canvïi. Nosaltres persistentment, "religiosament" i majoritàriament votem a Iniciativa i tenim un ajuntament d'iniciativa des de fa 16 anys.

Anònim ha dit...

el tema és més senzill:

a) cal un parquing rotatori en una plaça situada al bellmig d'una àrea que es vol prioritzar als peatons ?

b) el pla general preveu parquings a altres indrets

c) tantes impaciències fan pensar malament

d) la plaça nova ja està bé com està

e) no sé com és el cas de Molins de Rei, el de Premià es senzillament que si cal un parquing es pot fer a molts llocs abans que fotre enlaire una plaça consolidada

àngel

Anònim ha dit...

és un desproposit total a causa d'una manera rara de percebre la realitat, quan es mira per la finestra ja no es veu societat, es veu mercat, i passa això, el mercat necessita complements a la seva justa mesura. amb la percepció que he dit passem a ser agents i actors en un món de consumidors i productors i ja no compta l'esquema explotadors i explotats, o el més senzill món de nens, nenes, avis, àvies, joves i grans, gossos i gossets, ocells i espiadimonis, subjectes i objectes... aleshores el que compta és la protesi cotxe, la protesi moneder, la protesi cistell, i no la condició humana despullada de tanta contingència. Aleshores passa això i com si res.

l'osservatore rosso iniziativo & coaliguini

Anònim ha dit...

convergents i republicans: mans fora de la plaça nova!

Marc

Anònim ha dit...

Bueno. Ara no ens posem demagògics. Una cosa és parlar de la plaça nova i l'altra és fer-ho de ciu i erc. Sinó encara hauré tre treure el tema del pla urbanístic.

Anònim ha dit...

certament, hem de defensar la plaça nova com està, i no cal fotres amb ciu o erc, en quan al pla general toca dir que aquest ens reserva espais per fer parquings a molts llocs i no pas a la plaça nova

àngel

Anònim ha dit...

a mi me importa un comino señalar culpables o lo que sea y en este tema hay que agradecer a Caimel de haber frenado este anteproyecto para hacer unb parquing de manera nada clara sin concurso previo ni análisis de lo que es la plaza en cuestión.
Un saludo, José Luís

Anònim ha dit...

Àngel, crec que dones en el clau amb totes les raons que addueixes. L'explicació que aquest comportament sigui compartit en ajuntaments d'esquerres i de dretes crec que és la mandra. Si ve una empresa i ens ho dóna tot mastegat, fantàstic! (cobrarem el mateix). És tan emprenyador, haver d'encarregar un projecte, fer un concurs per veure qui t'ho fa, convèncer els veïns de "l'aquí no"...
Els pàrquings es posen a fora de les zones peatonals, perquè ningú no hi hagi d'entrar-hi fins al bell mig amb el cotxe.
Martí, les generacions del fracàs escolar han arribat a l'Ajuntament, i el dia que feien Lògica no van anar a classe. Salut!
Laura

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Àngel 'Soulbizarre' ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Pues me parece que por esa escuela ha pasado mucha gente decisiva y más de uno tienen cicatrices de la regla del hermano de turno y yeso del borrador incrustado como un fósil en las orejas. Lamentable escuela en esos tiempos de Francisco Franco.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Hola Laura:

agraeeixo la teva participació en el blog del JTati, més encara quan la coincidència és clara en aquest tema.

Veig que l'opinant anterior fa un comentari sobre el fracàs escolar i es refereix a La Salle ("hermanos" no pot ser altra cosa, no?). Home, doncs estaria bé que ara que celebren el centenari de l'esmentada escola, a més de celebrar hores entranyables i records positius, no s'hauria d'obviar que les descripcions dickensianes sobre les escoles del segle XIX podrien encaixar en molts moments memorables del costat fosc dels Hermanos. Recordar està bé, i fer les coses amb objectivitat i perspectiva, ajuda i molt.

tornant al tema que ens ocupa:
salvem la Plaça Nova!

Anònim ha dit...

A mi em mosqueja que es vulgui anar a tota vela per fer aquestes obres, fa pensar malament que voleu que us digui. Heu fet bé amb "aparcar" aquest "aparcament"

Joan1971

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

bon slogan: "aparquem l'aparcament"

Anònim ha dit...

Quin desproposit si fan això

Anònim ha dit...

la plaça mola com és i ja fa un bon servei així, d'acord amb tati

Anònim ha dit...

Viva la muerte
Imagínese un nuevo fertilizante que permitiera cosechas grandiosas pero causara 40.000 muertos al año sólo en Europa. Piense en un medicamento que curara el catarro pero causara 1.700.000 heridos corporales, muchos de ellos con gravísimas lesiones de por vida. ¿Por qué aceptamos con naturalidad semejante carnicería en el caso de los automóviles? Lo cierto es que la carretera es la primera causa de muerte entre los jóvenes españoles de 17 a 24 años y que uno de cada tres europeos sufrirá un accidente de tráfico a lo largo de su vida.

Los coches son el último resto de barbarie consentida, el campo de batalla de sociedades que se esfuerzan denodadamente por esconder la muerte. Personas extremadamente serviles en su trabajo realizan peligrosísimas maniobras al volante para demostrar su superioridad sobre otros de su misma calaña. El automóvil se ha convertido en la versión contemporánea del “vivir peligrosamente” fascista.

Anònim ha dit...

¿Coches en la ciudad?
Aunque generalmente se asocia el imperio del coche al ritmo trepidante de la ciudad, lo cierto es que está acabando con la vida urbana. Los automóviles necesitan que las ciudades dediquen gigantescas extensiones de suelo a carreteras y aparcamientos. Se calcula que los coches ya cubren, literalmente, el 2% de la superficie de EE UU y Europa. Sólo el parque automovilístico madrileño mide 5.000 hectáreas (unos 5.000 campos de fútbol). El espacio ocupado por las vías automovilísticas de Madrid se ha doblado desde los años ochenta y ya abarca 21.000 hectáreas. En la UE cada día se ocupan unas 10 hectáreas para la construcción de autopistas y en España, en los últimos cinco años, se han quintuplicado los kilómetros de autopistas.

El coche requiere ocho veces más espacio por viajero que medios de transporte públicos como el autobús. Como recuerda el economista José Manuel Naredo, “experiencias extremas como la de Los Ángeles ponen de manifiesto que si se quiere dar prioridad al automóvil privado sin colapsar la ciudad, habría que dedicar a la circulación más del 60% del terreno”. Para hacerse una idea de los problemas de espacio que genera el tráfico, basta recordar que se calcula que el 25% de los coches que circulan por el centro de Madrid está buscando aparcamiento.

El uso masivo del automóvil ha generado un urbanismo fragmentario, con barrios cada vez más alejados y con menor densidad de población, que exigen el uso del coche para llegar al trabajo o acceder a servicios básicos. En una serie de mapas publicados en 2004 por la Agencia Europea de Medio Ambiente se observa en toda Europa un proceso creciente de concentración de los servicios urbanos que impide hacer una vida de peatón. Esta transformación urbana tiene efectos muy graves: según un estudio de la UITP, si la densidad de población se reduce tres veces, el porcentaje de viajes cotidianos hechos a pié, en bicicleta o en transporte público se reduce cuatro veces, el coste total de los desplazamientos para la comunidad se incrementa un 50%, el consumo de energía se multiplica por tres y se doblan las muertes causadas por accidentes de tráfico, y el tiempo de acceso a las actividades urbanas para los usuarios que dependen del transporte público se incrementa en un 100%.

Los coches han conseguido la difícil hazaña de aunar los inconvenientes de la vida en el campo y en la ciudad sin ninguna de sus ventajas.

Anònim ha dit...

¿Coches en el mundo?
Los automóviles están destruyendo el mundo. Los coches consumen en España más del 40% de la energía final y generan más del 22% de las emisiones de gases de efecto invernadero. Los continuos frenazos y acelerones que se producen en la circulación urbana suponen un aumento en el consumo que puede llegar hasta el 60%. Por otro lado, cada vez se fabrican coches de mayor potencia infrautilizada que provocan consumos energéticos excesivos e innecesarios (una razón más para destruir el Audi del jefe).

Los desplazamientos por carretera absorben el 80% del consumo energético del sector del transporte, a pesar de ser extraordinariamente ineficientes. En los últimos veinte años se ha producido una enorme reducción del transporte por ferrocarril, muchísimo más eficiente: si en 1950 en España el 60% de los viajes se realizaban en ferrocarril y sólo el 40% por carretera, a finales de la década de los noventa, el transporte por ferrocarril se había reducido a menos del 6% y el de carretera había pasado al 90%.

El pasado marzo el Ministerio de Fomento presentó el Plan Estratégico de Infraestructuras y Transporte (PEIT) que prevé la construcción de 6.000 nuevos km de autopistas en los próximos años (España es ya el primer país Europeo en km de carretera por vehículo y habitante). Con envidiable optimismo el PEIT prevé la reducción de las emisiones de CO2 a partir de 2012. Es como si alguien anunciara que va a alimentarse los próximos cinco años exclusivamente a base de bollería industrial para después convertirse en bailarín profesional.

Anònim ha dit...

Un bólido para llegar muy rápido al atasco final
La velocidad media en España de los trayectos automovilísticos es de 33 km/h pero en las grandes ciudades muy raramente se superan los 18 km/h (en Madrid, desde 1985, no se superan los 15 km/h y los mínimos anuales están en 11 km/h), con el agravante de que el 75% de los viajes son de menos de 3 km y el 30 % de menos de 1 km. Si a eso se le suma las horas de trabajo dedicadas a pagar, mantener y reparar el coche, la velocidad media de los automóviles se reduce hasta extremos caricaturescos. En cambio, todos hemos nacido peatones, preparados para circular sin llantas de aleación a unos dignísimos 6 km/h.

Aún más ridículo: en buena medida estas velocidades medias se consiguen gracias a los cinturones de circunvalación que permiten incrementar la velocidad a costa de multiplicar los kilómetros recorridos, por no hablar de las inversiones que requieren o de sus efectos sobre el urbanismo. Todo hace pensar que las cosas sólo pueden ir a peor: en los últimos treinta años en la UE se ha pasado de 62 millones de vehículos a 175 (España ya se encuentra en el octavo lugar mundial en el índice de motorización con 400 turismos por cada 1.000 habitantes). Pese a que se ha triplicado la extensión de las carreteras y las autopistas, más de 7.500 km de carreteras europeas están diariamente atascados: el 10% de la red viaria.

Anònim ha dit...

Todos pagamos tu motor de inyección
Si alguien sugiriera que el 5% del PIB de la Unión Europea se dedicara a financiar las infraestructuras necesarias para que en todos los barrios de las ciudades del sur de Europa hubiera pistas de patinaje sobre hielo en agosto, probablemente se organizaría un motín a escala continental. En cambio, se acepta con notable estoicismo los enormes gastos necesarios para que varios millones de majaderos tengan la oportunidad de estrellarse a no menos de 120 km/h.

Se calcula que sólo los atascos de tráfico tienen un coste cercano al 0,5% del PIB de la UE. Más en general, en España, los costes externos del transporte –o sea, los gastos que no pagan los consumidores sino que asume la sociedad– ascienden al 9% del PIB: el transporte por carretera es responsable de más del 95% de estos costes. El coste externo del automóvil se sitúa en torno a los 90 euros por viajero y km, el del autobús es de 40 euros y el del ferrocarril es de 23euros. Frente a lo que se suele creer, el desplazamiento de una persona por carretera sale tres veces más caro a la sociedad que por ferrocarril.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

enorme col·laboració en el blog, agraeeixo aqeust triple text, vingui d'on vingui, l'he llegit 8i no és conya) i reforça la tesi de que estem fets un lio amb tanta preeminencia del cotxe dins de les nostres vides... el que passa amb el ditxós parquing i les ditxoses ganes de fer-lo ràpidament, és un tema de percepció de la realitat diferent i aquest megaarticle pot aclarir coses que són universals i petites per partida doble i simultània.
Gràcies per l'article.

Anònim ha dit...

escelsa aportació

Anònim ha dit...

L'article està estret de la revista "Ladinamo" editada pel col.lectiu homònim. Per mes informació: www.ladinamo.org,
si algú vol fer una ullada a la revista jo en tinc uns quants exemplars.

Anònim ha dit...

Home Payaso! quan de temps, has fet una aportació molt interessant, repeteixo, l'he llegit i crec que dóna moltes pistes sobre el tema i sobre els limits culturals d'aquells que només veuen raons de progrés en la pura acumulació, en fí, que ho passarem a debat en el nostre grup.

Anònim ha dit...

me temo que lo más importante de un ser humano es el vehículo.
el tema se las trae y hay ideas loables, Tatí, pero la pereza que aduce Laura me suena a que este gobierno municipal colará el parquing por narices.

ghyx!

Anònim ha dit...

y la Aveca HACIENDO EL PAPEL DE LA TRISTE FIGURA con la moto vendida

ghyx!

Anònim ha dit...

de moment la cosa està aturada i es demana un estudi seriós, amb totes les objeccions damunt la taula. és el que hem proposat.
àngel

Anònim ha dit...

zona verda a la plaça nova !!!! gràcies per haver aturat l'intent de fer un disbarat. Que no ens colin un gol empresarial

Anònim ha dit...

ni hablar de perforar la plaza

Anònim ha dit...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!