26 de juny 2012

Premià de Mar. Notes sobre allò "que es mou". Una tria.






A banda de les agendes institucionals i de les notícies locals més o menys recurrents, prendrem algunes notes sobre les coses que es mouen a Premià de Mar. En els darrers dos anys proliferen noves iniciatives que vertebren un cert espai social dinàmic a escala local.  Els moviments socials i entitats del darrer cicle (Camí Ral-No a la NII, Salvem Can Sanpere, Coordinadora Premià per la Convivència, Glimpse, Salvem la Plaça Nova, etc.) tenen el seu relleu natural en altres iniciatives que incideixen en un espai més o menys ampli dedicat a la creació, la reivindicació, l'intercanvi, l'autoorganització i les alternatives en diversos camps. 

El 15m ha fet el seu camí i ha irradiat coincidències amb la Plataforma d'afectats per les hipoteques, la cooperativa de consum responsable Gafarrons o el programa de ràdio portaveu dels moviments socials "Altres Veus". En un àmbit obert a la gent jove ha reaparegut l'associacionisme juvenil amb l'Assemblea de Joves, la qual cosa es podria situar en una perspectiva que anteriorment havia iniciat l'antiga Associació de Joves més inspirada en altres temptatives dels anys 70 i 80. En el camp cultural, més enllà de les institucions més oficialitzades (L'Amistat, el Patronat) o de les activitats ja consolidades (Rebombori), s'estan donant algunes petites intervencions que apunten a un cert ambient underground (Amics d'Alan Smithee, El Impulso Wilson). 

Tot plegat -i moltes coses més que s'haurien de ressenyar- pressuposa l'existència d'una xarxa que emet senyals en forma d'activitats, espais i locals encara precaris (la mateixa cooperativa Gafarrons, el projecte d'un casal social autogestionat, la plaça nova convertida en seu de les reunions del Premià Indignat, els mercats d'intercanvi o les petites iniciatives en bars i xiringuitos). Les bases d'una xarxa social i cultural estan en marxa i aixo, en temps de crisi, fa pensar que hi ha vida i resistència més enllà de l'altra xarxa (la virtual). 

En aquest context Ràdio Premià ha nominat algunes d'aquestes expressions en el seu certamen de Festa Major destinat a l'elecció de "La iniciativa de l'any". La Plataforma d'afectats per les hipoteques (PAH), l'Assemblea de Joves i el moviment del 15m-Indignats de Premià de Mar, figuren entre els nominats. Els concursos i les curses que generen alguna competència no acostumen a comptar amb les nostres simpaties. Aquestes nominacions, però, suposen una oportunitat que, a banda del reconeixement popular, no s'ha de rebutjar. En els casos que coneixem -la PAH i el 15m- les nominacions poden tenir una utilitat ben clara en la difusió a escala de tota la població dels valors i les propostes d'ambdós moviments. Incloure el testimoni del 15m i de les resistències socials en el marc d'una Festa Major reforça el sentit popular d'aquesta i significa una bona ocasió per practicar allò de "amb el somriure, la revolta". 

Des d'aquest blog demanem el vot a Indignats de Premià. Només es tracta d'anar a l' enllaç de ràdio Premià/Premis de la ràdio i emetre el corresponent vot. La resta és cosa de tothom: Del 99% de la població que rep les injusticies causades per l'1% restant i dominant. Cal que aquesta experiència de lluita mantingui vius els seus senyals i de que l'estiu no ens faci oblidar que "les coses estan com estan" i que les xarxes, les organitzacions i els moviments socials són i han de ser el punt d'encontre ineludible per projectar el canvi més elemental davant de l'estat de coses que ens planteja el capitalisme i amb ell les seves crisis.
























Voteu aquí ("cliqueu" damunt de: Premis de la Ràdio 2012

www.premisdelaradio.org/ -
premis de la radio vota. els premis, edicions, nominats, facebook · twitter.

Cartells i activitats als carrers de Premià de Mar.

4 comentaris:

Marc ha dit...

Ja he votat Indignats Premià de Mar!
Merescut reconeixement, salut!

Lluis ha dit...

vot fet, ara a seguir la lluita des de cada poble i des de cada barri.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

és un resum, evidenment hi falten coses, però... "oppure si muove"!

Jorko ha dit...

reconstrint les mogudes de premià ok!