13 de setembre 2010

Setembre amb Walter Benjamin (segona part)



HAVARD WIIK TRIO / THE ARCADES PROJECT



La pista Benjamin aporta novetats. L'any passat vaig adquirir el disc que apareix a la fotografia. El disc s'escau, i molt, a la temàtica d'aquests dies de setembre.
Es tracta d'un CD del trio del pianista escandinau Havard Wiik. He de confesar que vaig comprar el disc sense tenir referències. El títol i la portada, però, anunciaven material benjaminià i, sense dubtar-ho, vaig anar directament al prestatge. The Arcades Project és el títol del disc i és, ni més ni menys, que un dels noms que identifiquen la més gran de les obres de Walter Benjamin: El llibre dels passatges. Dit i fet.

The Arcades Project s'acompanya d'una coberta desplegable que mostra elements dels universos de Benjamin: Constel·lacions, Karl Marx, signes, fotografies parisines i enigmes de la cultura jueva. Musicalment, Havart Wiik és arriscat en la línia dels trios de Mehldau o Carrothers, la qual cosa ja indica una ubicació segura.
Els temes del disc ens remeten nominalment a Portbou i a les galeries parisines dels passatges ("arcades").
Heus aquí, doncs, un nou fetitx benjaminià que sumarem al calendari d'aquests dies d'homenatges i inauguracions en memòria del mestre "de la memòria". Al mestre de la memòria dels oprimits i dels vençuts.

Vídeos de havard wiik

Motif "Apo Calypso" @ Shinjuku Pit Inn
9 min - 18 Juny 2009
Penjat per EigenKino

youtube.com

3 comentaris:

Lluís ha dit...

quina mina de blog!

Joan ha dit...

descoberta total i es-ka-ient.

David ha dit...

No coneixia aquest artista escandinau, el seguiré, gràcies!