14 de gener 2010

Sistemes Sonors

No és una tintoreria. Heus aquí un Sound System. Seu social de la música popular i proletària de la Jamaica dels 60's i 70's.

Kool Herc the Originator. Pioners.

Sir Coxsone. Down Beat ! El pioner de Studio One !

Toasting ! Recitatius a la jamaicana amb sound system.

Exemplar de museu. Un Sound System artesà yardie en fusta i amb inscripcions personalitzades (anys 60).

Sound System sobre rodes. India.

Sound System brutal annexat a un cotxe tunejat. De la possible música que en pugui sortir, aquest blog prefereix passar de puntetes...

Cyclo-Sound System.

Reunió rastafari al voltant del Sound System. Anglaterra 70's.

Ballant sota els altaveus.

Sanscrit System !

foto: el clàssic Sound System jamaicà convertit en botiga de venda ambulant de discos de soul, reggae, rocksteady, ska i derivats.


Popularitzats a Jamaica, els Sound Systems van prendre una entitat pròpia. Emissors de sons. Tocadiscos ambulants. Grans altaveus. En el fons, qui més qui menys té el seu Sistema Sonor domèstic. Ara, quan retorna paulatinament el format rei -el vinil de sempre-, convé restituir la memòria sonora dels Sounds Systems. Les universitats sonores de la música popular.

En homenatge a aquesta andròmina de la Bass Culture, tots els dimarts -des dels inicis del segle XXI- en R-77 i aquest que us escriu estem en antena a Ràdio Premià (95.2 FM) i des d'aquell indret us oferim el nostre programa. Un espai radiofònic que justament porta per nom: SOUND SYSTEM.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Nos ha dejado un intempestivo imprescindible, descanse paz.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

efectivament company, tot i que no està referit en aquest blog, el "premià de marx" està dedicat a la figura del revolucionari i ntempestiu DANIEL BENSAÏD.

Ineludible.

visiteu:

http://www.premiademarx.blogspot.com

SOUNDA' ha dit...

Soundaaaaaaaa!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Los Sound Systems de este siglo los constituyen los chavales de barrio con sus coches tuneados y sus competiciones de poderio sónico en parkings y explanadas. Que penica!!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

per això recordem l'intempestiu món dels sounds systems, el temps de les 33 i 45 REVOLUCIONS per minut, el temps de les revoltes sonores (i socials!)

Red Riot Megaphonic Global ha dit...

molt bé per saber traduir les imatges del passat d'una cultura necessària i del poble que es resisteix a morir sota la merda del capitalisme que està convertint la música en una xorrada teledirigida per departaments de marqueting i lubotomia.

altaveus, altaveus, altaveus artesans !!!!!!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

a mi m'agrada pensar en el curro dels joves als poligons tunejant cotxes, fent experiments amb altaveus i tot això. És una manera de fugar-se de les convencions. Encara que les seleccions musicals sonen directament a banda sonora de l'apocalipsis xum-pa-xum-pa-bum-bum i que, des de la dimensió desconeguda ens pot semblar com una bomba termonuclear.

Al cap i a la fi, hi ha coses més pesades:
Els anuncis de la Caixa, l'alcalde de Vic, Pilar Rahola, els matins d'en josep cuní, la candidartura de l'olimpiada blanca de Jordi Hereu o el serial de l'estatut.

Les imatges dels sounds systems, doncs, mostren escultures i andròmines de quan la música era rodona com un disc negre i portava una espiral de vida, individualitat, col·lectivitat i celebració.

Anònim ha dit...

bien dicho, a recordar lo guapo y a mantener esas vivencias y a contarlas si de vez en cuando pescamos una imagen en vivo de este legado de arte en estado puro.

Jav

EL SOL DEL MEMBRILLO ha dit...

quina virgueria de post... les dues de India son una passada, bo bo bo bonissim sound systems a manta i quines fotos joder!

Pilats ha dit...

ara veig el tema del vostre programa musical i el seu nom i trobo una bona idea la de treure el concepte d'aquestes històries dels altaveus del carrer

David ha dit...

Unes fotos meravelloses!!! Salut!