19 de juliol 2006

DEBAT SOBRE SOCIETAT "PREMIANENCA"

Article del grup municipal ICV-EUIA-EPM de Premià de Mar, enviat a Via Primilia (butlletí municipal). Sortirà properament.

SOCIETAT PREMIANENCA I PARTICIPACIÓ A DEBAT

Un bon tractament de la realitat de Premià de Mar requereix una visió àmplia del que significa la seva població, la seva composició social i el grau de relació entre aquesta ciutadania i les institucions que la representen. Ens hauria de preocupar molt més arribar a conèixer els motius de la invisibilitat de sectors socials i d’expressions culturals d'una localitat cada vegada més densa i diversificada. Les polítiques socials mereixen el primer lloc en l'escala de prioritats de l'acció municipal. A Premià es donen formes diverses d’exclusió social (no parlem només d’indicadors econòmics). Vivim en una societat capitalista que exclou, vulnera drets i discrimina. L'àmbit municipal té poques competències legislatives però, malgrat això, ha d’adreçar les seves prioritats d’actuació cap als sectors d'exclusió. El model de ciutat que propugnem, les dones i homes d’esquerres, es fonamenta en dos eixos de cohesió social: les polítiques d'atenció social i les pràctiques d’inclusió ciutadana. A banda de gestionar els serveis imprescindibles, els quals depenen sovint d'altres administracions, s'ha de fer visible el Premià de les desigualtats i dels “altres col·lectius". Qualsevol esdeveniment públic mereix una orientació oberta a tots el barris i a tots els sectors socials. No podem continuar instal·lats en una concepció de societat civil microcòsmica limitada al Casc Antic i als sectors conscients del "fet premianenc". Cal sumar a tot allò que ja funciona un estil i unes pràctiques que tendeixin a fer visible "el que no surt a la foto" del Premià oficial. Lluny de pretendre substituir un model de Premià per un altre d’idíl·lic i formalment multicultural, proposem fer ús dels instruments objectius de coneixement del Premià real: informes sobre convivència, plans sectorials, coneixement de les entitats i col·lectius que representen els ciutadans nouvinguts... En termes culturals, seria bo, aplicar un model basat en la concurrència de cultures i d’idees, fent evident el caràcter plural i complex de la societat premianenca. En projecció exterior convindria potenciar les experiències de cooperació i desenvolupament sorgides de la societat civil: amb Llatinoamèrica (Tarija) o amb el poble del Sàhara (per esmentar dos exemples propers i reals). Volem i demanem una major dedicació a l'eix social i participatiu. Les limitacions pressupostàries haurien de servir per destriar les despeses supèrflues i propagandístiques d'aquelles destinades a allò que funciona a fons tot l'any i que no podem substituir per polítiques “d’aparador”. Tot un model. És el debat i el repte que assumim les dones i els homes de la Coalició d’Esquerres des d’ara mateix.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

realment és molt necessari encetar un debat així i sobretot unes mesures que ens facin canviar l'onda reductora que es viu sovint sense haver de ferit sensibilitats i pot ser el gran treball de després d eles vacances

Anònim ha dit...

costa entendre que no es canvii el xip despres del gran augment etnodemografic que reben bcn i rodalies. cenyint-nos en premia, com estan els temes de mes places a escoles bressol? i la vivenda juvenil, es una utopia o va de debo? i places geriatriques municipals? no em creia que al cami del mig -zona caprabo/mcdonald's hi havia barraques fins que les vaig veure-. pero encara bo que deixen fer barraques i que no els expulsen d'alla! no obstant, em sembla preocupant. ja m'avisareu quan quedeu per parlar-ne. saludus psicodelics!