14 de desembre 2005

Excepticisme urbanistic premianenc

S'acosta la recta final del Pla General d'Urbanisme de Premià de Mar. Quin desenllaç? Apunto alguna cosa per anar "apurant" l'esprint: Cal repassar l'abundant material periodistic i bibliogràfic sobre la dimensió descomunal del creixement insostenible a l'estat espanyol. El diari EL PAIS (gens esquerranista, menys encara, gens anticapitalista) alerta del tema des de fa uns dies: La bombolla creix! Dossiers esferidors sobre la laminació del territori.

Una empenta a les neurones: Mike Davis (Ciudad de Cuarzo), David Harvey (Espacios de esperanza) ... la darrera reinvenció del sistema capitalista es manifesta en termes d'ocupació d'espai i d'això ja en fa molts anys (la situació actual, però, supera totes les previsions: el model "Los Angeles" ja ha arribat.
La costa mediterrània es perfila com una succesió d'urbanitzacions fantasma, parcs temàtics de ficció paranormal, complexos cibercomercials, catedrals de la barbàrie, acotacions verdes domesticades, camps de golf "verds" a la nostra britànica geografia,etc.), el mateix Martí Rosselló,- transmutat en arquitecte insurgent-,clama al seté cel des de la tribuna a EL PUNT.

A Premià es va aturar un darrer pla general que semblava dictat per una coordinadora d'Agents de la Propietat Immobiliària. Ara cal evitar "mals pitjors" però, al mateix temps, no apostar amb alegria per "mals menors". El que hagi de ser, sigui com sigui, no pot rebre aplaudiments, coets de festa major o apologies modernitzants. Així es respira a la plataforma Veïns per al 100% Públic. Sembla que Can Sanpere podrà ser públic. El dilema és quin grau de pressió immobiliària ens espera. Excepticisme assegurat.

De què servirà alliberar l'autopista, suprimir la NII i altres iniciatives lloables? Per facilitar el que cantava Raimon de "l'accés de l'home al ple domini d la terra" ? Més domini, encara? I això que els plans anteriors eren explicitament "desarrollistas". Que no ens serveixi de consol. Caldrà exprimir-se. L'univers del totxo és la fase Blade Runner del capitalisme!

13 comentaris:

Anònim ha dit...

sen-sa-ci-o-nal tati!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Recuperem el carrer. Convidem el Manel Delgado a parlar a Premia!I recuperem els espais publics, com el centre civic.

Anònim ha dit...

el centre civic hauria de ser el GAS i així al carrer esperança es podria muntar un museu d'art egipci

Anònim ha dit...

sobretot, es voti el que es voti, que sigui amb empenta critica i sense celebrar res, doncs la merda ja ve de lluny

Anònim ha dit...

¿hasta donde habrá que aguantar el monopolio de una entidad amiga de la concejalía de cultura? ¿no hay nada más en este pueblo? Lo siento si esto no está relacionado con el artículo sobre el urbanismo, solo me refiero a los comentarios que hablan del centre-civic o como se llame eso que hay en la calle de la Esperanza.

Anònim ha dit...

En el fons l'urbanisme no tracta només d'ordenaments/desordenaments, també dels usos, de les pautes, de les interelacions. Es comprensible que algú estiri el fil i plantegi interrogants, l'altra cosa és que aquest blog pugui oferir una sortida a la pregunta. El debat i la controversia sobre el model cultural premianenc mereix, però, tota una línia oberta. I tant!

Anònim ha dit...

això de "l'univers del totxo és la fase Blade Runner del capitalisme" trobo que és la frase més benparida de tots els articles mai apareguts sobre urbanisme."cum laude"

Anònim ha dit...

¿pero a qué viene tanta manía con los constructores que dan trabajo?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Doncs no és mania, és racionalitat aplicada, col·lega! però, qui sap, si mires el blog d'algun diputat del PP et poden dir que tens raó i tot!

Xavier ha dit...

'Primera estacion: Esperanza'. Si canviem lleugerament el titol del Manu Chao, podem veure el Civic del carrer Esperan[s] com un primer pas. Recordeu els que vau estar involucrats en aquell moment que el Civic va costar moltissim, que en un moment donat -a l'entorn dels actius 'Simplement Diables' de llavors- es va arribar a plantejar ocupar espais, que la cambra agraria i el gas van ser durant un breu temps espais oberts, que al civic hem discutit, ballat, vist pelis, organitzat actes, etcetera. Estic d'acord amb la critica constructiva i a continuar traballant per dotar premia d'espais realment participatius i integradors, a aprofundir en els 'usos, les pautes, les interaccions'. I si el nou coali-local dona lloc per a aixo, millor que millor.

Anònim ha dit...

xavier, em temo que cada vegada anem més de bolit a can Premià

Anònim ha dit...

en el centre civic ya no se respira buen rollo y encima se lo pelean con los libertarios y es la leche

Anònim ha dit...

http://casaendesus.blogspot.com/