10 de desembre 2010

El nom de la cosa


Aquest blog es diu Seaview Submarine. En versió catalana molt ajustada: "Submarí Miramar" o "Submarí Vista al Mar". Ja era hora que parlessim del nom de la cosa. El Submarí Seaview o, com acostumavem a dir de petits, "el Sibiu", era el nom del submarí o andròmina marina que protagonitzava la molt enyorada sèrie "Voyage to the bottom of the sea". La recepció de la sèrie a les pantalles en blanc i negre de la nostra infantesa ens va arribar sota la denominació de "Viaje al fondo del mar" i anava acompanyada d'un sensacional doblatge mexicà que la convertiria en un totem bizarro de primera divisió. Els serials de la factoria Irwin Allen es multiplicaven en productes de gran ingenuïtat argumental en plena eclosió dels subgèneres més populars de la ciència ficció pre-selenita (encara no s'havia descobert la lluna).




Recordar el Submarí Seaview és un clam en favor d'una edat de la més rigurosa innocència televisiva i és un exercici proustià de recerca d'escenes familiars, escolars o festives, amb televisors compartits per veïns asseguts en rotllana als carrers de la vila.

Obrim un debat sobre sèries i serials. Avui, quan The Wire regna amb justicia en el món de les sèries, girem la mirada al Seaview, a Tierra de Gigantes, a El Tunel del Tiempo, a la Dimensió Desconeguda, a Daktari, a....Los Vengadores.
Som-hi!

Irwin Allen - Wikipedia, the free encyclopedia

- [ Tradueix aquesta pàgina ]
Irwin Allen (June 12, 1916 – November 2, 1991) was a television and film producer nicknamed "The Master of Disaster" for his work in the disaster film genre ...
en.wikipedia.org/wiki/Irwin_Allen - Còpia en memòria - Semblants

Imatges sobre irwin allen

- Informeu de les imatges

Vídeos de voyage to the bottom of the sea

Voyage to the Bottom of the Sea
1 min - 22 Jul. 2006
Penjat per mnarita

youtube.com
Voyage to the Bottom of the Sea Flying Sub for ...
7 min - 2 Oct. 2007
Penjat per Pendercrafts

youtube.com


...i el Submarí Seaview és una secció d'investigació sonora que està integrada en el programa de ràdio Premià de Mar, Sound System...i així, submarinísticament, es suma a la celebració de les tres-centes emissions que suma aquest espai radiofònic... mireu, doncs, el nostre blog i els detalls de l'esdeveniment, clicant a:
http://stereo2soundsystem.blogspot.com

8 comentaris:

Luc ha dit...

de conya mestre!
el capità Crane, l'almirall Nelson,
el Kowalski, una passada mestre i aquesta vegada has fet una calada de pipa de periscopi.
Boníssim.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Luc? ostres, ara no sé qui pots ser, però agraeixo la visita i que posis noms als herois del "Sibiu".

El lloro rebel ha dit...

brutal el viatge al fons del mar que jo el vaig pillar al C33 en català i ja m'hauria agradat tenir les sensacions que tenieu quan el veieu a la tele en blanc i negre

caramboles, veig que sou grandets, eh?
però més joves d'esperit que l'esperit de vi

salut enrevoltada des de Poble Sec

Poca tele i molta sèrie PERE ha dit...

accepto el debat Mister Tati i llisto les sèries de la meva vida.

thunderbirds (amb marionetes)
orzowey
la dimensió desconeguda
crónicas de un pueblo (*)
espacio 1999
bronco (**)
los vengadores
el santo
vacaciones en el mar (***)


(*) la sèrie Crónicas de un pueblo, podria ser classificada de fatxa o franquista, jo discreparia per dir que era realisme social sense les ironies de berlanga però bastant proper a com deuria ser aquells Espanya rural matxacada per el franquisme amb serenos, mestres, capellans, lladregots i establiments de tota mena, tenia un aire molt trist i si hagués existit tele en català la diferència no hauria estat molt gran i sortirien pobles com els de les novel·les del Montcada amb guardies civils i estraperlos.

(**) per si no coneixeu Bronco, es tractava d'una sèrie del gènere far-west de sobretaula que estaria en la mateixa calaixera que Rin tin tin, El llanero solidario, Sugarfoot, bonanza, casa de la pradra, cheyenne

(***) la de vacaciones en el mar o "love boat" era el gran hit dels anys 70 i segurament presagiava una nova era del serial humoristic light.

opinió, crec que els casos de Dallas, Dinastia o Falcon crest van dominar massa el panorama i van propiciar que fins i tot a Catalunya es fessin sèries bastant infumables sobre families i negocis.

també vull deixar constancia que pel meu gust el rei dels anys 80 fou Magnum.

i demano una mirada critica a tot el fenomen brasileny del dancing days, esclava isaura, roque santeiro, i tal i qual, que ja és un temazo per altres lligues.

d'acord Tati, The Wire ja són paraules majors.

Miquel ha dit...

a mi m'agradava AREA 12 que era una sèrie de polis americans de barri i tenia el cotxe de joguina negre i blanc amb sirena

Joan ha dit...

La dimensió desconeguda, la millr de totes!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Francia (en francés, France; AFI: [fʁɑ̃s]) es un país soberano miembro de la Unión Europea, con capital en París, que se extiende sobre una superficie total de 675.417 km² y cuenta con una población de 65,4 millones de habitantes.3
Constituido en Estado social y democrático de Derecho, su forma de gobierno está organizada como república semipresidencialista con el nombre oficial de República francesa (République française) y la divisa Liberté, égalité, fraternité ("Libertad, igualdad y fraternidad").
El territorio de Francia, y su parte metropolitana, también llamada Francia continental,4 se ubica en Europa Occidental, donde limita, al sur, con el mar Mediterráneo, el enclave de Mónaco (4,4 km) e Italia (488 km); al suroeste, con España (623 km), Andorra (56,6 km) y el mar Cantábrico; al oeste, con el océano Atlántico; al norte, con el Canal de la Mancha, el mar del Norte y Bélgica (620 km), y al este, con Luxemburgo (73 km), Alemania (451 km) y Suiza (573 km). Su territorio insular europeo comprende la isla de Córcega, en el Mediterráneo occidental, y diversos archipiélagos costeros en el océano Atlántico. En América, es territorio de Francia la Guayana Francesa, que limita con Brasil (673 km)5 y Surinam (510 km), y las islas y archipiélagos de Martinica, Guadalupe, San Bartolomé, San Martín y San Pedro y Miquelón. En el océano Índico posee las islas de Mayotte y de Reunión, así como los archipiélagos de la Polinesia Francesa, Wallis y Futuna y Nueva Caledonia en el océano Pacífico. Son territorios deshabitados de Francia el atolón de Isla Clipperton, en el Pacífico oriental, y las denominadas Tierras Australes y Antárticas Francesas.
Francia es un país altamente desarrollado económica y socialmente, con una elevada difusión internacional de su cultura e influyente en el plano geopolítico. Es la quinta economía mundial en términos de PIB,6 miembro del G8, de la Zona Euro y del Espacio Schengen, y alberga a muchas de las más importantes multinacionales, líderes en diversos segmentos de la industria y del sector primario, además de que es el primer destino turístico mundial, con 80 millones de visitantes extranjeros al año.7 Francia, hogar de la primera Declaración de los Derechos del Hombre y del Ciudadano, es miembro fundador de la Organización de las Naciones Unidas y uno de los cinco miembros permanentes de su Consejo de Seguridad.8 Francia alberga las sedes del Consejo de Europa y del Parlamento Europeo, ambas en Estrasburgo, y las de la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico y de la Unesco, en París. Es también una de las ocho potencias nucleares reconocidas9 y miembro de la OTAN.
Antigua potencia colonial, su cultura y civilización se encuentra difundida por países de todo el mundo agrupados en la organización de la Francofonía. El idioma francés es una de las lenguas con mayor difusión, tradicionalmente empleada como lengua de la diplomacia, que junto con otras 77 lenguas regionales, conforma el patrimonio lingüístico de Francia, miembro de la Unión Latina.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Caram! Només falta que el darrer anònim sigui el mateix Sarkozy en persona i tenim la festa completa. Gràcies per la extraordinària capacitat de síntesi i documentació entorn de la fenomenologia hexagonal de la república transpirinenca. No sé si el Submarí podrà abastar tanta història, geografia i cultura acumulades.
Bones festes!