13 de juliol 2009

Les vacances a la vista: la marca BCN o la metàstasi del turisme global

Imatge colossal. Jacques Tati+Monsieur Hulot fa vacances, fuma la pipa prohibida per les normatives escanyapobres, escolta música amb discos de vinil i tocadiscos giratori -opció insuperable i a prova de deliris tecnològics i llibres d'instruccions- i, sobretot, fa vacances.Visita obligada: El cinema de Tati. Les Vacances de Monsieur Hulot. Sembla ser que les vacances estan a la cantonada. Ho sembla.




...l'estiu i les vacances...
per exemple:

http://www.xarxaconsum.net/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=62



A la millor botiga del món no sempre hi llueix el sol. Milers de turistes visiten cada setmana Barcelona generant un impacte econòmic però també social i humà sovint no contemplat. La precarietat del treball turístic, la pressió immobiliària del sector hoteler o, també, la invisibilització dels problemes que una ciutat summament tematitzada provoquen, també visiten la ciutat. Problemes clàssics del capitalisme global que es reflexen en un dels principals sectors econòmics del país. El video "BCN Thematic Park" ens parla d’això, d’una ciutat anunci que es converteix dia rera dia en el darrer parc temàtic del mercat internacional.

Les vacances a la cantonada!

Accediu al video:

http://revoltaglobal.cat/article2324.html

37 comentaris:

galze ha dit...

EL MÓN ÉS UNA MERCADERIA I AIXÒ VOL DIR QUE ALS MERCADERS ELS HEM DE RESPONDRE AMB RESISTÈNCIA

Lou Roig ha dit...

A Premià ha passat exactament el mateix. Però a més, ho han fet tan malament com han pogut.
DEMANO L'ACOMIADAMENT IMMEDIAT DELS TÈCNICS EN LA MATÈRIA I QUE ENS TORNIN EL SOU MALGUANYAT DEL DARRER ANY.

la pantera ha dit...

distingidissim senyor lOU ROig:

si vosté està enfadat amb la tasca de la gent que ho dóna tot per la millor festa faci el favor de presentar-se a la comissió del proper any i de mullar-se al servei del poble que suposo que vostè estima molt. eM SEMBLa de rebut.
I al senyor del bloc li demanaria que quan fa boicot al turisme de BaRCElona sigui ponderat doncs avui la ciutat ajuda a que Catalunya aparegui amb grans lletres dins del món.

Què voleu? voleu empoblir? voleu carregar-vos la ruta modernista? esteu contra Montjuïc? contra el barri gotic?

el LoU rOIG no esta a gust a premià i el ANGel no li agrada la Barcelona que cada vegada té més prestigi.

hem d'anar en carro?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

pantera:

per la part que em toca, li diré que si alguna cosa amenaça el modernisme, montjuïc o el barri gotic, és la seva mercantilització.

Precisament allò que vostè defensa és allò que, a parer meu, degrada la substància de la ciutat. Una ciutat que, com la majoria d'objectes de desig, experimenta una galopant mercantilització i es transforma en una botiga impossible.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb l'autor del post, tot alló que ha singularitzat barcelona, la seva autenticitat, la heterogeneitat dels seus barris, etc. Està desapareixent paulatinament sota el rodell uniformitzador del mercat.
El que no entenc es el comentari d'en lou roig, em sembla que no es refereix a les festes però tampoc veig com es pot comparar premià amb barcelona en relació amb la temàtica del post.

Anònim ha dit...

EL DE LA PANTERA VIU DINS D'UN SUPERMERCAT DE COLORS?

Lou Roig ha dit...

Sra. Pantera,
He parlat jo dels voluntaris? NO.
He parlat jo de la comissió? NO.
He estat jo qui després de sentir el mal estar del pirata Omar, en el seu discurs, he dit “Això s’ho menjarà amb patates”? NO: va ser un càrrec de l’Ajuntament.
He “censurat” jo la iniciativa d’ actualitzar el guió de la festa? NO.
He estat jo qui ha creat el desgavell de les taules la nit al Palmar al Ball de Festa Major? NO.
He estat jo qui ha improvisat de mala manera les taules i cadires disponibles al sopar de cooperació internacional? NO.
He estat jo qui no va preveure netejar la plaça per tenir-la a punt per l’espectacle de
La Infusió teatre? NO.
Vaig ser jo qui NO va desmuntar la tarima gegant que va quedar i que va impedir als joves de la Infusió teatre posar la pantalla on tothom pogués gaudir del joc d’ombres de l’espectacle i disposar de més espai de seguretat en una plaça atapeïda? NO.
Qui donava la cara en aquells moments? Un voluntariós membre de la Infusió que, pobre, ja no sabia que dir ¿On eren els tècnics per donar la cara?
Vaig ser jo qui cridava “NO tornarem” en pilotes per la plaça de l’Ajuntament el dia de la cursa? NO.
Miri vostè, resulta que potser he estat més implicat en la festa i en general en les activitats del poble del que vostè es pensa, malgrat treballar fora del poble i anar malament de son, però encara que no fos així, quí es qui em pot impedir criticar?

On és aquell esperit de pirates i premianencs durant TOTA la festa?. Ara ens limitem al desembarcament, al darrer dia i poca cosa més.
Ni tampoc soc jo qui ha d’impedir que uns “freakis energúmens” de més de 30 anys es dediquin a mullar les ballarines de la plaça el dia del desembarcament. On eren els “segurates” contractats?

No es preocupi, jo ja em mullo ja, de fet, hem convertit el dia del desembarcament en una gran xeringada i no soc jo qui subministro aigua a les fons i dutxes del poble.

Però això darrer ja es opinió meva, d’acord, però la manca d’organització depèn dels senyors que tots paguem amb escreix i que no se’ls veu per enlloc quan fa falta.

Perdoni però per damunt de la comissió hi han les Regidories i els tècnics contractats. De tot aquest desgavell els hi en faig responsables.

Seguiré gaudint i participant de la festa malgrat els tècnics i càrrecs del Disjuntament. D’una festa que és del poble i no de gent que espera que a sobre els hi donem copets a l’esquena. La festa és tan seva com meva i de tothom.

Tinc mitja família i amics dintre el cotarro i no es corren de gust vivint el que han viscut

Ja en hi ha prou de mirar-se al mirall i dir-nos lo “guapos “ que som.

No es miri tan el melic. Les coses no s’estan fent bé des de les institucions que tots paguem. S’està vivint de renda de grans idees i falta imaginació per renovar-les.
Compte perquè aquesta manera de fer pot ser com un petard, com el que va estar a punt de causar una desgràcia a la Plaça.

Tornem-hi al motiu del blog: s’ha intentat vendre espectacle sense mantenir-se fidels a la força de la gent jove que lluita per viure i renovar la festa. A canvi de res, tan sols d’un prestigi que cal merèixer.

Els tècnics acabaran per fotre enlaire la festa.
Si pleguen i ens tornen els diners cobrats en un any, la festa de l’any que ve ens sortirà millor i més econòmica.

Anònim ha dit...

he vist el video:

SENSACIONAL

Anònim ha dit...

no se n'adonen que l'esperit de la festa és la gent que hi participa voluntàriament. Si els que només han de posar les eines (que és molt) volen que els hi agraïm no anem bè.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

jo reconec que fa anys que em miro la festa des de la terrassa del bar. Ara llegint Lou Roig, veig que com sempre és un material sensible. Cadascú la viu a la seva manera i els que la fan possible són de format variable: per uns és la seva feina laboral, per altres la seva feina politica i per els del voluntariat és la seva feina "voluntarista" i desinteressada. No es pot dir que els tres estaments siguin iguals. Uns cobren de tots i els altres, els voluntaris, ho fan per entusiasme i dedicació altruïsta.
D'aquí, doncs, que la polèmica acostumi a apareixer per aquestes dates, com cada any.

nup ha dit...

tens raó tati, any rera any la polèmica de sempre i les pells fines de l'administració al descobert.

endora ha dit...

Jo faig catufos, cada vegada xoxeijo més, no sé si m'entendreu, jo és que no acabo de veure-ho clar<: ¿com es pot passar de tenir un barri marginal amb edificis de cartó pedra com el barri gitano de la Mina a construir un edifi com la Torre Espiral de l'arquitecta iranina? Jo és que els canvis poc a poc si no emmalalteixo...coff coff.. serà que ja sóc molt vella?

endo ha dit...

recontra, recorxòlis, carall!! Quina sintesi més crítica, neta i oberta n'ha fet en LR del com ha anat la festa, molt ilustratiu, noi. Jo ja sóc de les persones que es queden a casa, com faig catufos, només puc dir que no m'hi trobo, ja no és la meva festa, gairebé de reüll la miro; evidentment que faig lloança de les persones voluntàries que la fan possible però també haig de dir que estic especialment sensible a saber les valoracions un cop acabada, i les d'en Lou estic convençuda que no són arbitràries. La crisi és el que té deixa pas a la visualització de la mediocritat de molts càrrecs públics i privats, i Barna i Premià són uns exemples, com d'altres... Per cert els focs...una mica... com que no, oi? jo estava llegint i ni tan sols la llum i el soroll em varen temptar a sortir al terrat, de fet fa ser una pitxarradeta...i es van acabar.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Endo,
sort tens tú que ets una de les que aniran als campaments de joves revolucionàris i revolucionàries de la IV Internacional que enguany es celebren a Grècia.
oi, Miss Endorfina?

tati ha dit...

és broma...

E.S (setembre out!) ha dit...

ei àngel,

feia temps que no entrava en aquest blog, veig que això millora.
Vam coincidir en els temps d'ICV i ara et faig aquesta tramesa que també clavo al de marx:
jo opino que no queda esperança de remuntar ICV cap a l'esquerra perquè aquest partit ha iniciat des de fa temps un viatge de no-retorn cap a la gestió pura i dura del sistema, apuntalada en un grup dirigent i administratiu totalment professional i una desconnexió amb les lluites que és un clam. ICV ara ja està centrada en el seu projecte de tripartit i si surt del govern serà per tornar a entrar un dia o altre i seguir en aquesta espiral.
Ja no manté senyals de lluita i dins d'ICV el debat mai té res a veure amb la lluita contra el capitalisme. És una causa perduda i només pot orientar professions, cadires, eleccions i publicitat electoralista sense cap mena de contacte amb lluites de xoc i de resistència.
Només llegir aquests noms ja n'hi ha per veure el que representa ICV:
guillot, saura, bosch, canal, baltasar, marius garcía. Un equip eternament professional.
Pel setembre plego i aquest estiu em plantejo noves perspectives de lluita.

Mataró iniciatiu adherit ha dit...

al Lou Roig no li va la festa major i la critica i carrega.
al Galze no li agrada el mercat que la constitució accepta.
a la pantera li emprenya el Lou Roig però no va desencaminada.
el Tati viu al segle passat.
Endora ja diu que està acabada i de catufols.
E.S. es vol donar de baixa d'IC.

QUÈ VOLEU QUE US DIGUI!!!!*****

Ningú de vosaltres accepta que per fi tenim formes de finançament i que el govern està ficat en el país per damunt dels idearis particulars i un que soc jo penso dir que el somni del PSUC i de ICV és tenir aquest nou finançament per un estatut millor i un govern de llarg recorregut D'ESQUERRES.

vOSaltres no esteu mai en la línia que explica positivitats.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Mataroní:

com a personatge del Polònia reuneixes forces facultats i ofereixes un estil del tot precís.

Una salutació.

Tati
el del segle passat.

A GUSTÍN EN LA PLAYA ha dit...

el de mataró-iniciatiu o està com un llum o és la llum d'una bombeta

Lou Roig ha dit...

Ei Mataroní !!!
T'equivoques, no tan sols visc la festa, si pogués la viuria cada dia, un ampolla de rom, rock i revolta.
El que no em va es l'apropiació indeguda del poder de la gent, la manipulació i la falta d'imaginació.
Un principi tan elemental com el de servir al poble en comptes d'esperar que el poble serveixi i aplaudeixi el poder, falla d'arrel quan el poder en comptes de servir tan sols pensa en perpetuar-se.
I això es senzillament el que passa quan, en comptes d'acceptar la crítica i la dissidència, es justifica una política erràtica i sense respondre als mateixos principis que li van atorgar precisament el poder.
L’esquerra transformadora ha de saber conviure amb l’objectiu de destruir el poder. Això es per a mi el progrés. Tota la resta sí que es viure al segle passat.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Lou: Estas en plena forma revolucionària, festiva i esportiva. Com hi vas xato! Felicitats!

la pantera ha dit...

doncs a mi em sembleu de pura extrema esquerra passada d'epoca

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

A LA PANTERA, li passo aquest escrit d'Esther Vivas relacionat amb un altre text de Daniel Bensaïd:

"...es tracta de construir una esquerra lleial amb les lluites , que com diu Daniel Bensaïd, sigui “tant fidel als interesos dels dominats i dels desposeïts com ho és la dreta amb els poseeïdors i els dominadors, i que no es disculpi per ser anticapitalista i per voler canviar el món”. No ens sembla un mal horitzó."

Gandhi Guitar Watson ha dit...

Mikagoenlaputamerdacollonsllardososdelahostiaconsagrada.

Una canço per dir-li d'alguna manera, deia: Que difícil es hacer el amor en un sinca mil (que si ets baixet no ès tan difícil jo diria : Que difícil ès que la gent s'entengui en una reunió de veïns, en un poble, en un país, en un mon. I més enllà del nostre mon? per entendrens amb el extraterrestres, per cert l'altre dia amb vaig veure un per la Gran Vía corren en pilotes.
Potser amb l'acerelador de particules obrim un forat negre i s'empassa aquest mon ingust, i al ser negre ens quedarà la música negre WAKA, WAKA, WAKA

Revolta Global i més enllà

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Gandhi:
primer de tot, felicitats per aquest "alies", dels millors que han passat per aquest blog!!!!!!
Em tens intrigat, qui coi ets????? m'ho diras a la plaça???? o potser anaves a l'institut?????

Ja diras...

Gandhi Guitar Watson ha dit...

Potser tu diré a la plaça, o potser ..., ja tu diré.

Aviat ens veurem

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

ok, Gandhi!
"fumando espero" a la terrassa del bar. Vindras dalt d¡un OVNI? en un Simca 1000?
Sigui com sigui, no t'oblidis de posar un CD del teu germà Johnny Guitar Watson, segur que farà més intensa aquesta trobada fora d'internet.

indep@alsblogs ha dit...

uiuiuiuiui que ja torna el publema el publema sense dir quin es el publema més gran amb l'estafa del finançament uuiuuiii rulotes, rulotes, videos i molta cosa i què?

Lou Roig ha dit...

Hola Indep,
ja has vist el publema que planteja el video?
Que en penses?

galze ha dit...

felicito aquest blogàire per haveer tingut la lluminosa idea de posar un cotrast entre el turisme tranquil i le turisme foll de les marques i els tour operators. La roulotte abandonada, el senyor de la pipeta, molt ben triats.

. ha dit...

em fa pensar que les coses són així de senzilletes, una pipa i un tocadiscos i d'esquenes al cruel món com a la foto que has posat i que és molt ben triada.

escamot Smirnoff ha dit...

la solució per la festa major de premià serà crear una PREMIÀ S.A. que de fet ja és l'empresa cultural que munta l'ajuntament amb l'excusa de finançar les obres de l'Amistat. Aquesta empresa serà la que farà de Premià una S.A. de promocions culturals de mil parells de despatxos i càrrecs.

segur.

Gandhi Guitar Watson ha dit...

Revolta individual, Revolta Gloval

Informació d'un correu que he rebut:
La Unión Europea aprobó este pasado lunes una polémica directiva que amplía a 65 el número máximo de horas que comprenden una jornada laboral, cuya aplicación en los Estados miembros dependerá de la legislación interna de cada uno de ellos y de la negociación de los convenios colectivos con los sindicatos.

http://no65h.com/

Jo proposo 115 hores i amb el mateix sou, una horeta per dormir i tornem-hi.I si vius lluny, donçs et quedes a dormir a la feina.La familia, els amics i la resta de coses que fas i t'agraden que li donin pel soul. Aquests capitalistes, ès que son un do de Déu.

MARGA BOSCH I EL SEU VERB ha dit...

escolti Watson: revolta global s'escriu amb B i no amb V

EL FILL PETIT D'EN RUBIO ha dit...

LES VACANCES MOLEN

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

senyor Ghandi:

ahir vaig tenir la sensació que el tenia a pocs metres, fins i tot diria que ahir vaig captar la seva àura.

Per Gandhi ha dit...

No s'ha de baixar la guardia en aquest tema, però no és veritat que s'hagi aprovat. Els correus que diuen que et morirás si no ho reenvies tampoc acostumen a ser certs.