Collector's Items / Miles Davis. De sempre m'ha agradat aquest àlbum recopilatori de Miles Davis que mostrava unes col·leccions de temes dels anys cinquanta molt ben relligades en un doble LP de portada evocadora. Els amants del vinil, del format rei, del format material, de la música física (l'acústica és física, o no?) i de les cobertes suggerents, sempre hem estat una mica resistents a l'acceleració del "progrés", al traspàs digital i a les crides inevitables sobre l'adveniment de l'era numèrica i totes aquestes coses. Collector's Items és un àlbum que evoca el col·leccionisme i, a banda de recollir matèria sonora, desplega fotografies relatives a l'art de col·leccionar. En diuen fetitxisme (de la mercaderia?).
La recent arribada a les meves mans d'una andròmina com és l'I.Pod m'ha portat un efecte més positiu del que inicialment temia. Els arxius digitals són això, arxius. Transportar músiques és, bàsicament, desplaçar-les. Superat el dilema i, per tant, el prejudici inicial, com a militant de la causa analògica, ara gaudeixo millor de les velles col·leccions. La tesi de "cada cosa al seu lloc" guanya credibilitat. El vinil en surt reforçat.
Nota: La fotografia ofereix la coberta del LP. Boom, de the Sonics, i aquest s'obre pas entre LP's i singles.
Les intransportables prestatgeries cobren millor vida i acullen les jóies de la corona del col·leccionista que vé de lluny i que probablement anirà a més. Si els aparells transportadors serveixen per fer allò impossible (anar dalt d'una furgoneta farcida de vinils i aparcar-la davant d'un bar, per exemple), la consequència primera és que el meu estudi recobra la seva genuïna funció. L'ofici, els rituals, l'acte "sagrat" del disc esdevé una formidable activitat. Centrar l'agulla, plantar el disc al plat, "tocar" les cobertes, relacionar-se amb unes fileres de material memorable i les seves derivacions, afermen molt més el sentit real de la constel·lació sonora de cadascú.
(a la fotografia, catàlegs de material discogràfic i la coberta d'un llibre de Walker Evans mirant de reull l'escena).
Booker T. & the Mg's, per exemple, saluden des de la coberta del LP Melting Pot. Aquest album presideix una de les prestatgeries per merits propis. Veient la portada del Melting Pot puc recordar perfectament el primer dia l'any 1972, quan el riff de la Fender Telecaster de Steve Cropper obria els programes de "El Clan de la Una" a la imprescindible "Radio Juventud" dels anys setanta.
Anys i anys després, Melting Pot és la sintonia del programa de ràdio que emetem en Ramonet 77 i jo mateix els dimarts (Sound System, ràdio Premià, 95.2). Aquest estiu, fins i tot, ja circulen els nostres programes per una ràdio gran (COM Radio, els dissabtes).
booker T & the MG'S melting pot - YouTube | |
www.youtube.com/watch?v=Rq4FFzDP8Ms 8 min - 18 Oct 2007 - Subido por steevestuff License: Standard YouTube License. 366 likes, 10 dislikes; Artist: Booker T. & The MG's; Buy: Buy "Melting Pot" on: iTunes, AmazonMP3 ... |
Aquesta foto ens mostra la zona pop/rock de la col·lecció del meu estudi...
Aquesta altra foto ens mostra la confluència entre la zona pop/rock i la zona jazz/blues...
Perspectiva general de la paret digital (els CD's, com els vells K-7's, ja declinen)...
Entre la zona de la mal anomenada "música clàssica" en versió LP's i la zona dels CD's de jazz, resideix la biografia del gran pioner i animador de les alternatives radiofòniques britàniques: Sir John Peel. El nostre home desplega una petita part de la seva col·lecció enmig de la molt més modesta reserva d'un servidor.
Un cartell d'una revista francesa de Reggae proclama un altre sub-art del vinilisme: Les galetes. Heus aquí les etiquetes dels vells singles de Bob Marley i a tot color.
Agendes, bicicletes, Union-Jack, clips, estris d'escriptori, badges, afinador elèctric, vas de vidre "Pagès" (aperitiu francès) i jocs de claus. Collectors Item's!
La zona psicodèl·lica. El panteó lisèrgic encapçalat per The Sonics, una foto de Robert Frank i les primeres estribacions de la cadena de "singles".
L'altaveu de l'esquerra. Un Vieta del 1983 amb molts anys de guerra. Personalitzat a mà i amb testimoni "Mod" explícit. A sota, l'altaveu de la dreta, més hiperdèl·lic, suportat per un parell de biblies de la literatura musical: Harto de Todo (sobre el punk del nostre país) i Bass Culture de Lloyd Bradley (possiblement el millor llibre mai escrit sobre la cultura musical jamaicana). Damunt del llibre groc, Odio, comic número zero del mestre Peter Bagge (un més dels malalts de vinil i subcultura!).
causant d'aquest article ociós i estival.