14 de setembre 2008

ICV I LA SÍNDROME "BARTLEBY"


























A DAVID FOSTER WALLACE, In memoriam.

Darrera hora: La notícia de la mort suidida de l'escriptor David Foster Wallace, arriba llegint un magnífic article recordatori a EL PAIS. Ja que estem a internet, us passo una frase del Foster Wallace del tot significativa, a afegir al debat sobre el sentit dels nostres dies:

No nos engañemos: La Red no es más que una avalancha de información, un "laissez faire" salvaje, sin estándares éticos. Se acosa al consumismo con un aluvión de ofertas seductoras, sin ayudarle a discernir a la hora de elegir. La explotación de la ética "punto.com" es la destilación de la ética capitalista en estado químicamente puro.


Jo us recomano la lectura dels seus llibres, de les seves andròmines literàries, per exemple: Algo supuestamente divertido que no volveré a hacer (1997). Era un dels grans.


ICV I LA SÍNDROME BARTLEBY

La subordinació de la política a una suposada lògica del progrés historic va representar en el passat la prescripció de la qüestió de la justicia social. La subordinació de la decisió democràtica a la voluntat anònima dels mercats condueix avui en dia al mateix resultat.
Afirmar la preeminència de la política davant de la història i davant de l'economia és, contrariament, reobrir les qüestions de la justicia i de la igualtat, que constitueixen els principals reptes.


Daniel Bensaïd. Article publicar a Viento Sur.

Aquesta cita de Bensaïd ens resumeix la qüestió de la relació entre política i capitalisme. Una relació que està a la base del desconcert que vivim a l'esquerra -sigui social, partidària o "mental"- i que hauria de ser el punt d'inflexió per reiniciar o retrobar el sentit d'una formació sociopolítica nítidament anticapitalista, operativa -no només en els gestos- i capaç de lligar societat, representació pública i organització. Penso aquestes generalitats arran dels debats incerts que marquen els dies previs a l'assemblea nacional d'ICV.
Alguns membres del partit, frustrats i activament vinculats al projecte, proposem una seriosa revisió de la política d'aquesta ICV que, darrerament, ha dilapidat una fase de creixement enmig d'un govern de centresquerra que incapacita l'autonomia dels seus components i que hipoteca projectes a escala micropolítica i més general. ICV ha de recuperar les constants vitals perdudes entre una militància perplexa i desmoralitzada. ICV era un referent, imperfecte però visible, d'una part de "l'esquerra de la socialdemocràcia".
ICV al costat d'EUiA van dissenyar una coalició que ara es queda curta. Cal enfortir una coalició que agrupi l'esquerra social i política, no només un acord electoral entre direccions.

Revisar aquests temes és fer debat d'idees. Les idees sovint s'emmarquen en contextos determinats. El context del nostre debat és el d'una decadència que cal assumir sense reserves. El debat d'idees no funciona, però, al marge del debat sobre responsabilitats, persones, formes de treball i pràctica política diària. Aquestes qüestions, i moltes més, seran matèria de treball a l'Assemblea Nacional d'ICV.
Manifest de Maig (verdiroig.blogspot.com) és un corrent d'opinió intern que proposa una dimensió sociopolítica, de classe, ecosocialista i anticapitalista per ICV. Aquesta determinació no és possible si el partit no replanteja aspectes que caracteritzen el seu estancament. Afrontar la reflexió de Daniel Bensaïd, no és l'objectiu ni forma part del món dels partits professionalitzats, aparells electorals, consultories, etiquetes, màrquetings, sondejos i càlculs mediàtics. El tema de les relacions entre política i capitalisme és, també, el tema dels instruments, les idees i els combats que cal revitalitzar.

Això es complica. Mireu el mapa. Feu-vos una cartografia precisa. Avui, per exemple, l'Imperi
va per feina a Bolívia. El tandem USA-Xina reanima la cursa interimperial. Russia reviu l'esperit demolidor de sempre. I tot repercuteix en les micropolítiques de la "nova economia", en les renovades formes d'exclusió i en l'increment de les línies de control social.

Tornant a casa nostra, toca perfilar el paper de l'esquerra a Catalunya. Quan es parla de finançament ens toca matisar i exigir els usos socials del pastís. Quan es parla de centralisme, convindria repassar el concepte d'autoderminació -que sempre ha estat bandera d'esquerres i que havia anat lligat a la revolta global contra totes les formes de dominació política, social, cultural i econòmica- i filar prim a l'hora de compartir pancartes i despatxos amb els adversaris financers i polítics. Estaria força bé forjar referents personals i col·lectius de la nostra formació d'esquerra que parlin des del nostre país sobre el curs del món contemporani, sobre les interdependències de la política, sobre tantes coses que avui eclipsa la subordinació desdibuixada del lideratge d'ICV-EUiA als afers dels
mossos d'esquadra, a les ficades de pota del conseller Baltasar o al setge mediàtic mai denunciat, mai confrontat i, sempre, esquivat per "la por al que diran". La política de la imatge. Del Bartleby que és avui ICV amb el seu "preferiria no fer-ho". La discrepància d'avui pot ser la dissidència de demà.

Manifest de Maig: dimecres 17 de setembre,
19.30, ajuntament de Cardedeu. En parlem.



30 comentaris:

Anònim ha dit...

FOSTER WALLACE!

Anònim ha dit...

això d'ICV ES INCOMPRENSIBLE, tens raó i millor la coalició que hi ha de tot i millora l'espai comú.

Anònim ha dit...

bla bla bla elitista i bla bla bla ni ICV ni ERC ni res de res que no que no que la lluita del passat onze ni t'importa i vinga bla bla bla amb noveletes i escriptors que nomes coneixen dos o tres.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

indep:
anims! amb una mica d'esforç aquests escriptors que coneixen dos o tres lectors, els acabaran llegint quatre i un d'ells pots ser tú, amb la teva atenta lectura.

Anònim ha dit...

T'astimuuuuuuuuuu Indeeeeeeeeeeeeeep!







A vosaltres no, Tontus i Burrus.

Anònim ha dit...

està bé aquest lligam entre un escriptor que la va armar contra el sistema amb bones lletres i aquesta decisió de reconsiderar les males maneres de fer de la darrera ICV que molts també veiem i que cal redreçar en favor de recuperar la politica d'esquerres que segresta el Montilla i els de la pela.

penyabogarde ha dit...

I Premi Blocs del Maresme Imprimir email
21.08.08

premi-blocs-maresme.jpgDiari Maresme, per celebrar el seu segon aniversari, organitza el "I Premi Blocs del Maresme", on els lectors poden escollir el millors weblogs de la comarca dividits en quatre categories. Tothom que vulgui pot votar, ja que no cal estar registrat. Es podrà votar un sol cop, en totes les categories.

Quatre categories

Hi hauran quatre premis repartits en les mateixes categories que té el diari: Societat, Política, Cultura i Esports. De cada categoria, hi ha cinc finalistes escollits per membres d'aquest mitjà de comunicació i un jurat creat expressament per aquesta convocatòria.

Fins l'1 d'octubre

Es podrà votar en aquesta pàgina fins a l'1 d'octubre. Els resultats seran secrets i els noms dels guanyadors es faran públics el dia de l'entrega de premis.

Dissabte 11 d'octubre

Dissabte 11, d'octubre, a les 18.30 hores, es celebrarà el segon aniversari a l'auditori de Can Comas, a Pineda de Mar. Durant el mateix acte, es faran públics els noms dels guanyadors i s'entregaran els premis. Intervindràn, entre d'altres, l'alcalde de la població, Xavier Amor; el president de l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta, Josep Ritort; els editors del setmanari Cafèambllet, Marta Silbina i Albano Dante i el director de DiariMaresme, Albert Lladó.

Cultura
Cròniques Mataronines
El bloc de notes d’en Toni
Magnolia en mà
Espai Isidor
Ucronies
Esports
+ Bàsquet
Capità Waldo
Penya Bogarde
Tonikas99
El Sot
Societat
La Mirada dels Premianencs
Malgrat Confidencial
Tu ets cabrils
Sant Cebrià Info
Des del Castell
Política
El Bloc d’en Bernat Costas
La Riera 48
El Bloc d’en Ramon Bassas
Bloc sense fulls
Xavier Mir

Anònim ha dit...

company àngel,
llegeixo amb molt atenció el teu article sobre ICV i no em queda més que dir allò de "felicitats" per plantejart de manera nua i militant tot això que molts anem intuïnt com podem i que ens està allunyant de tantes fites proposades. Aquesta Iniciativa Verds que proposes és la que molts varem recolzar i que hem d erecuperar. En Joan Saura va fer una bona feina fins fa poc, ara ja no em mereix el mateix concepte i podria fer un acte responsable per deixar la presidència i dónar passos endavant per altres persones no cremades. En Joan Saura ja ha deixat de ser un punt de referència per els seus i per molts més. Canviem i que sigui el mateix Saura qui faci d'exemple. No?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

un comentari que reafirma altres comentaris, gràcies.

Rafael Vallbona ha dit...

Convertida pels seus dirigents en marca blanca dels socialistes (és a dir l'ase de tots els cops), amb gravíssimes errades tant de gestió de govern com d'estratègia política al si de l'organització mai no reconegudes, per part meva crec que ha arribat el moment de posar punt i final a tots els anys d'afiliació a una esquerra que vam crear transformadora i que, impotent de canviar res del seu món més proper, s'ha deixar seduïr pel post capitalisme i ha acabat convertida en titella política i institucional de la socialdemocràcia i en la riota de la dreta nacionalista reaccionària. I tot, sense el més mínim tremolor de pols dels seus dirigents, enquistats als llocs directius com a les millors corporacions financeres multinacionals.
Ho lamento profundament, però n'estic fart de sentir-me utilitzat (manifestos, actes públics, adhesions, sectorial de cultura...) i no haver acceptat ni tan sols un simple comentari crític. Els meus anys a IC s'estan acabant.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

des de la sintonia personal amb el que has escrit, et convido a l'assemblea del Manifest de Maig, a Cardedeu el dia 17 de setembre (ajuntament, 19.30 hores), justament els teus posicionaments són l'arrel que inspiren la nostra actual discrepància i la -qui sap- futura dissidència.
Salut i revolta!

Rafael Vallbona ha dit...

Ho tinc a l'agenda. Per poc que pugui seré a Cardedeu; si més no, per fer sentr la meva veu.
Gràcies.

Anònim ha dit...

àngel, el teu article és digne de ser publicat a la premsa i més sabent que qui el signa és dels que a més d'escriure fan feina per la "causa".
Ho podries intentar de que el publiquèssin.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Certa premsa vol articles d'aquests per causar divisions, en tot cas prefereixo que algun dia aparegui a altres premses menys oficials. la penya del Comte de Godó acostuma a reutilitzar les discrepàncies per etzibar contra qualsevol proposta anticapitalista...no em fio.

Anònim ha dit...

Avui ja he flipat del tot. Segons en Sala Martín, a la tertúlia dretana de la RAC-Godó, la crisi econòmica actual es deu a un excés de regulació. I el seu company barcelonista, en Joan Olivé (vaya pajaru arribista, aquest) a pinyó fixe contra l'esperit regulador de la vella europa conservadora, i vinga a parlar del gran creixement dels USA i de GB, els grans lliberals (que ara aboquen pasta pública a xorro per salvar les salvatjades de la banca privada).
Quin món!!

Anònim ha dit...

Afegeixo, com a conductor-escoltador de tertúlies radiofòniques de quarts de nou, que aquesta Neus Bonet té uns contertulians que fan pena. És trist arribar a dir-ho, però trobo a faltar en Basses (el bonàs, el gendre perfecte). Al menys a les tertúlies hi portava gent amb una certa categoria que de tant en tant, no sempre, no us penseu, podien replicar el pensament desvergonyidorament dretà dels Cardús, Álvaros, Cullas, Villatoros i companyia.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

jo proposo un programa fix a Ràdio Premià Red Station conduit per Empar Moliner -que m'acabarà resultant superlativa- i amb els següents comentaristes:

ARCADI OLIVERAS
DAVID HARVEY
SLAVOJ ZIZEK
ALAN BADIOU
DANIEL BENSAÏD
SÁNCHEZ-FERLOSIO
TONI NEGRI
ESTER VIVAS
BILLY BRAGG
RAÜL ROMEVA
MARTÍ ROSSELLÓ
I
EL SENYOR GROS QUE LLEGEIX TOT EL DIA I QUE VIU AL CARRER DE LA PLAÇA TOCANT A CAN MANENT

Anònim ha dit...

yo pondría una tertulia entre jimenez losantos, culla, carol, aznar y marc alvaro...

tienen en común mucho: son fundamentalista de derechas

difieren en que unos son catalanes y los otros españoles

pero el derechismo une mucho, solo cambiar de idioma, todos ellos defienden el mercado liberal, occidente y sus sacrosantos valores y el papel de los estados unidos en todo el meollo.

si traducimos al castellano lo que dicen alvaro o carol, resultan derechones montantes i boyantes.

Anònim ha dit...

no oblideu la Pilar Rahola, aquesta és la clau de tot.

Anònim ha dit...

Us he vist per la tele! A Cardedeu! Semblàveu de veritat!

Repel-lent ha dit...

Tatin, ti has oblidat a la grian Pilar Rahola

Repel-lent ha dit...

escobrant la catifa es miolt riepel-lent

la mirada ha dit...

Imagino que tothom n'estarà informat però pels qui no:

http://polaris.moviments.net:8000/ca/

M'agenollo davant dels pirates de debò!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

gran idea la del cas que descriu i recomana LA MIRADA

la mirada ha dit...

S'ha de tenir molt valor per fer-ho...

Endora ha dit...

El germà humà de Bartleby també es va suicidar (entenguis el fill del Melville)... és una constant en les arts, les lletres... en la vida. De tota forma el suicidi que a mi més em va impactar va ser el d'en Goytisolo.
Quant a iCV, visca l'Iniciativa de l'autocrítica!

Repel-lent ha dit...

Però el David Foster Wallace no era el niegre de la Ana Rosa Quintana?

Anònim ha dit...

i tú, repel·lent no ets el tiu més transformista d'internet, seguidor de la COPE i fan de la telebasura més xunga?

Anònim ha dit...

sou uns mil-homes! el meu pare en deia així als creguts cm tú i les teus que no parlen dle més basic i en canvi parlen de tot allò que no interessa quasi a ningú i que serveix per fer el savi--- no em renyis, no em renyeu ara ni tu ni els teus que era el que escoltava a casa de petit no penseu ara que m'ho invento

més mesos i res de finançament prou presa de pel d'acord?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

bon dia, indep!
bona setmana!
aquest finançament que no ens deixa viure, eh?
doncs què hi farem!
Mira els nuvols, potser caurà del cel!
Jo seguiré amb els meus articulets pedants i m'apunto a la teoria dels teus parents sobre els "mil homes", sempre millor "mil" que un de solet.

Ets la perla d'internet!