10 de gener 2013

Chris Marker 1921-2012


El cineasta/documentalista Chris Marker va morir el passat estiu i des d'aleshores circula força informació sobre la seva obra i es reediten materials en video que ajuden a repassar els seus treballs. Avui ens aturem en un extraordinari documental de l'autor dedicat a la figura del cineasta rus Aleksandr Medvedkin. 


Marker va dedicar una part de la seva feina al seguiment de les passes d'altres artistes i, especialment, al cas de Medvedkin. En la línia d'altres documentalistes com Dziga Vertov, la trajectòria de Medvedkin es sitúa en aquell vertex de l'avantguarda soviètica dissident que cohabita amb el període estalinià des d'una òptica crítica, molt arriscada i, finalment, independent. Com Vertov, Medvedkin no va renunciar a Octubre, al llegat revolucionari i al sentit substancial d'una certa tradició bolxevic. Marker -que a més de cineasta, va ser militant del PC francès i a posteriori activista del 68, declaradament anticapitalista i antiestalinista- dedicà el seu documental Le Tombeau d'Alexandre (també conegut com El Último Bolchevique) a recorrer el cinema de Medvedkin. El Último Bolchevique és una raresa molt recomanable que apareix en una de les dues darreres antologies de Chris Marker recenment editades. L'àlbum "Chris Marker, con Yannick Bellon-Isaki Lacuesta-Sergi Dies", inclou una peça completa de Medvedkin: Schastie/La Felicidad. També apareixen els clàssics La Jetée i Sans Soleil, a més de material addicional que abarca bona part de la seva trajectòria cinematogràfica.


En la línia del bo i millor de les avantguardes culturals (1), les interseccions Marker/Medvedkin/Vertov s'articulen amb altres materials audiovisuals en els quals hi trobarem des d'Eisenstein fins al surrealisme, passant per les imatges més significatives de la revolució -dels seus exits i dels seus fracasos- i d'altres experiències del segle passat com el Maig del 68 i les lluites antiimperalistes dels anys 60 i 70.

(1) (Nota: llegiu "Organizar el Rechazo", el llibre de Marc Casanovas editat per Viento Sur que aviat presentarem al Maresme)

13 comentaris:

Jorko ha dit...

tresor !

el ruido de endora ha dit...

el tastarè aquest cap de setmana i segur que el gaudirè!

Anònim ha dit...

bcarn [url=http://newestredsoleshoes.com]christian louboutin[/url] ionurw http://newestredsoleshoes.com mgsmz [url=http://redbottomsoutletsale.com]red bottoms[/url] dqjvyv http://redbottomsoutletsale.com qqlyq [url=http://cheaplouboutinoutletforwomen.com]christian louboutin[/url] wqmzb http://cheaplouboutinoutletforwomen.com tcpqg [url=http://newchristianlouboutinssale.com]christian louboutin sale[/url] vjsxu http://newchristianlouboutinssale.com eugej trvqe [url=http://bestchristianlouboutinstore.com]christian louboutin[/url] youag http://bestchristianlouboutinstore.com kifbi [url=http://louboutinonlinestores.com]christian louboutin sale[/url] ivfok http://louboutinonlinestores.com mnzcn

El missatger ha dit...

Àngel, dos grans recomanacions!
El darrer bolxevic i els paquet amb els quatre dvd’s, un altre dels treballs finíssims d’Intermedio. El documental de Medevkin ajuda a fer-se una idea del comunisme soviètic, tant de la fase utòpica, fent gairebé realitat els somnis de l’avantguarda (malgrat que sobre un pròleg tan poc lluït com la Guerra Civil i les matances) fins al horror dels gulags i les purgues a revolucionaris de soca-rel per a mantenir l’estructura de poder estalinista. Medevkin explica aquest recorregut des de la vessant del cinema, i parlant d’un talent descomunal com Vertov.
I San soleil és un altre gran documental, a més del clàssic de La jetée...
Salut!

Conrad Canaló Stewart ha dit...

tot això em fa sumar (+) coneixements

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Hola Missatger:

Bogardismes a banda i altres herbes (de tot nutritives), m'agrada trobar-te per aquest blog. Jo també visito el teu ben sovint i en quan a temes com el que ara ens ocupa poc puc aportar que no coneixis. Et felicito per la teva tasca bloggera al servei d'aquestes i altres causes culturals i existencials. Seguim d'un blog a l'altra, conspirant i gaudint!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.