07 de juny 2012

Actualitat de Victor Serge



Avui (7/6/2012) hem anat a l'estrena del documental sobre la figura de Victor Serge (*). Restaurem un petit dossier sobre Serge que inclou referències a la seva biografia, una incursió musical i la pista mexicana del seu fill Vlady. En temps de marcada crisi i de necessària intersecció entre corrents, tradicions i innovacions, convé rellegir l'obra de Victor Serge. El nostre present planteja molts dubtes però les novetats del segle XXI no parteixen del buit i de la no-història. Les estratègies, les línies mestres del nostre combat, necessiten el bo i millor del present però també s'han de nodrir d'una complexa tradició de la qual no en podem fer tabula rasa. Victor Serge és exemplar. La seva obra i la seva vida ens ofereix la tensió permanent entre els ideals i les derrotes. També és un far que enfoca el sentit de les pitjors traicions. L'actualitat de Serge ens arriba ara amb aquest documental que il·lustra la seva gran literatura així com la seva imprescindible biografia.

(*)

Victor Serge, el hereje necesario" www.anticapitalistas.org/Victor-Serge-el-hereje-necesario. Pepe Gutiérrez-Álvarez. Presentación del documental “Victor Serge, el hereje necesario"


Dedicat a Xavier Gascó, per les converses sobre el tema, de bar en bar, de Premià a Banyoles.



El forat negre (i roig) de la memòria històrica dels anys de plom i dels moviments d'esquerres en general està ocupat per la constel·lació de fets i personatges derivats del marxisme revolucionari i del moviment llibertari que -junts o per separat- formen part d'algunes de les grans injustícies protagonitzades per la historiografia més o menys oficial d'una part de l'esquerra de casa nostra i internacional. Al llarg d'uns anys, alguns dels que vam estar organitzats en el camp de les esquerres majoritàries, participarem per activa o per passiva d'una idea prefixada sobre el suposat caràcter marginal -en clau històrica- de l'esquerra marxista, del món llibertari i de les idees revolucionàries. A títol personal, en el meu cas, el fet d'haver estat un militant del PSUC, doncs, pressuposava aquestes consideracions -Pel que fa al balanç negatiu d'aquella experiència, ja que dels apartats més interessants i reivindicables com el d'una certa escola militant, del concepte "poble comunista" i d'altres aspectes relacionats amb l'antifranquisme, n'hauriem de parlar llargament un altre dia-. 

Així les coses, doncs, d'una banda assistiem al relat obstinat i reduccionista que assimilava la crítica de l'estalinisme des d'un posicionament arrenglerat amb les variants del reformisme (socialdemocràcia, eurocomunisme), coincidint a grosso modo amb la crítica "liberal" del format totalitari del socialisme "real". Mentre que de l'altra banda, des dels panteons del dogmatisme organitzat, es desfermava la persecució cap a qualsevol objecció sobre la caracterització dels règims de l'Est, aplicant-hi els termes de traició i deslleialtat. 
Per tant, des d'una perspectiva crítica cap a la deriva estalinista i ultrapassant els esquematismes d'algunes visions postmodernes, ecoreformistes i social-liberals és, doncs, recomanable vindicar la memòria històrica revolucionària i el fil roig i negre que mostra als procesos que van patir la doble persecució feixista i estalinista. És en aquest darrer àmbit on millor podem situar l'obra de Victor Serge (Memorias de un revolucionario) que ens
ha arribat en una nova edició i traduïda del francès 
  (Veintisieteletras. Ed.). 

Les peripècies de la vida de Serge recorren els anys més durs del segle XX i, en primera persona, descriuen una infantesa viscuda al si d'una família jueva russa fugida de la tirania tsarista, els anys de militància llibertària en el moviment obrer belga, la presó, la participació a la Barcelona insurgent de l'any 1917 (les relacions amb El Noi del Sucre, Andreu Nin, Durruti), la vetlla revolucionària a la Russia d'Octubre, la fundació de la Tercera Internacional, la seva adscripció a l'heroica "Oposició d'Esquerres", les relacions amb Lenin, Trotsky, Zinoviev, Kropotkin i altres figures de l'època, l'ambient cultural compartit amb Essenin, Maiakovski (a la fotografia), Pilniak i molts artistes de les avantguardes d'aleshores, el seu compromís amb la Catalunya i l'Espanya revolucionària i amb el POUM davant de la repressió i de les invectives i manipulacions estalinianes. El llibre és també un llarg viatge travessant els punts crucials de la història revolucionària del segle XX (Berlin, Viena, Petrograd, Moscú, Barcelona...).


Llegint Victor Serge, per si encara no era suficient, podrem copsar la magnitud de la misèria moral que va suposar la degeneració dels ideals del comunisme en mans d'aparells de tota mena i, al mateix temps, podrem gaudir d'una veu imprescindible de la crítica d'esquerres a aquells procesos. Una crítica, la de Serge, que no va derivar en el fàcil axioma de l'apologia del món burgès i capitalista i de les democràcies elitistes dels nostres dies. Serge -com molts altres casos situats en els corrents revolucionaris de variada tradició i procedència- va mantenir tota la seva vida la convicció en un ideal que combinava la democràcia, el socialisme i els drets personals. 


L'ideal de Victor Serge és una referència permanent i un toc d'alerta constant a retenir quan està en joc la construcció de projectes alternatius a l'estat de coses present. Victor Serge ens arriba reeditat, viu i actual. La seva biografia posa els senyals d'alarma davant la barbàrie del capitalisme i davant dels estats totalitaris de qualsevol signe. Un monument literari que s'inscriu dins de la tradició d'una fecunda dissidència d'esquerres, d'una oposició d'esquerres, que des dels primers temps dels moviments emancipadors i de la vida del mateix Serge, no ha renunciat mai al significat alliberador de la revolució, és a dir -en termes benjaminians- de la política.

Afegirem un material excepcional de la "galàxia" Serge:

Num 18 Artista Weissman www.uacm.edu.mx/LinkClick.aspx?link=2649&tabid=2636VLADY: ARTISTA, REBELDE, REVOLUCIONARIO. Susan Weissman. Traducción: Francisco T. Sobrino.


  1. Booktrailer Memorias de un Revolucionario Editorial ...



    www.youtube.com/watch?v=U5svooACVw0
    3 min - 15 Abr 2011 - Subido por pedromartindiazyoutu
    http://veintisieteletras.com Booktrailer Memorias de un Revolucionario Editorial Veintisieteletras. Inseparable del devenir del siglo XX 



    I una banda sonora excepcional:

    1. Renegade - The Death of Victor Serge LP (Full lenght Album 2009 ...



      www.youtube.com/watch?v=qPpib1-Chkk
      42 min - 12 Jun 2011 - Subido por Renegade0gcl
      Full length album "The Death of Victor Serge" by Renegade available on streaming. Tracklist (click in time to navigate) 00:01 1848 ...

6 comentaris:

Jorko ha dit...

precís i ben servir, com ja és habitual. moltes gràcies pels bons consells.

Marc ha dit...

Chapeau monsieur Tati

Jordi ha dit...

realment apasionant i per no perdre detall

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

bones visites, Jorko, Marc i Jordi, anem escampant Serge

Lou POUM Roig ha dit...

Amb tantes tonteries, falsedats, enganys, rescats, eurovegas, i més, cal aire fresc i cada frase que fins ara he llegit de Serge és un huracà de llum, honestetat i lluita.
Gràcies Àngel...

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

...i el present ens convida a seguir el combat. Ens veiem a les places, als bars i a les revoltes! Xavi!