14 de febrer 2012

Manchester i Durutti Column

Tony Wilson va ser aquell personatge central de l'escena musical de la ciutat de Manchester que va impulsar bandes musicals, locals i segells discogràfics. La trajectòria de Wilson queda ben ressenyada en el fascinant biopic del manchesterià Michael Winterbottom, 24 Hours Party People, que és de visió obligada per qui senti curiositat per els submons de la ciutat. Tony Wilson va ser el mentor d'una banda que sempre es va mantenir a la perifèria del nucli dur del Manchester Sound (període Factory i el temps de Joy Division o del "Mad"Chester dels vuitanta amb Happy Mondays i companyia) i ara la portem a aquesta casa per recuperar la seva petjada. Es tracta de The Durutti Column (adaptació anglesa i mal escrita de la nostra Columna Durruti).
Durutti Column "Never Know" - YouTube
www.youtube.com/wa

Anys i anys després, hem pescat els sons de la DC i ara els recuperem a partir de l'audició que estem fent de manera pacient i en paral·lel al temps fred i gris d'aquests dies (quasi manchesterians) que ens acompanyen. 




 
A Paean To Wilson és el disc d'homenatge i tribut postum a Tony Wilson i acull una succesió de miniatures de la DC. En totes elles plana l'esperit de Tony Wilson. Menció especial a Vini Reilly -element clau de la DC- pessiga la guitarra amb els seus efectes rotatoris habituals (delay+reverb) i ens ofereix un viatge glacial en tota regla. (a l'esquerra, exemplar del LP Another Setting. Un vinil de la DC que es manté en plena forma a la meva col·lecció, collita de 1983).

Tornant a Manchester, insistirem en una altra banda imprescindible i injustament eclipsada a causa de la memorabilia sobre Joy Division i les escenes posteriors del club local  The Haçienda o de les bandes de Factory. Ens referim als inimitables A Certain Ratio, insòlita formació de funk sota zero i tota experiència de dedicació a l'arriscada feina de funkadelitzar Lancashire. Recordem d'ells un concert marginal i convincent, com el que ens van estampar en ocasió d'una única vegada en que aquesta casa va visitar el "evento" del Primavera Sound S.A.


Les claus de DC, A Certain Ratio i Tony Wilson les ampliem amb aquestes entrades: 

The Durutti Column - Wiki

es.wikipedia.org/wiki/The_Durutti_Column

A Certain Ratio - Shack Up

www.youtube.com/watch?v=ldfzypHivI4
7 May 2006 - 3 min - gene9000
Álbum: Do the Du (1981)

24 HOUR PARTY PEOPLE - TRAILER YouTube

www.youtube.com/watch?v=9WVWzLn0QQg
21 Jun 2007 - 2 min - Subido por ESVERTIGO



3 comentaris:

Jorko ha dit...

la mina segueix produïnt or, mestre!

Conrad Canaló Stewart ha dit...

Manchester és molt més que el futbol, ja ho vas dir amb Engels i ara amb la música, bona feina

xisco ha dit...

Manchester gran pou de creació!!!!!