20 d’octubre 2011

David Harvey. Materials per entendre les crisis del capitalisme ( i combatir-les! )

David Harvey és un dels referents habituals d'aquest blog. La lectura del seu magnífic "Espacios de esperanza" (Ed. Akal) va ser decisiva en el seu dia acompanyant-nos en uns temps de dissidència amb aquella esquerra governamental que consumava una deriva gestionària en tota regla -com va succeïr amb la recepció d'alguns materials de Daniel Bensaïd, Mike Davis o Michael Löwy-.

Harvey sovint parla de la relació entre geografia i capital, per la qual cosa posa al descobert el caràcter sistèmic de les crisis i les seves concrecions en el terreny de l'ecologia i de la lluita de classes (conceptes bàsics a l'hora de pensar una proposta ecosocialista en el sentit literal del terme i no pas com a etiqueta-reclam d'un ecologisme de gestió contemporitzador amb el capitalisme). 

Hem escollit tres intervencions de David Harvey per sumar-les a les propostes de debat d'aquest blog. La primera és una extraordinàra descripció dels termes que caracteritzen l'actual crisi sistèmica (amb el deute al capdavant de les lògiques de crisi del capitalisme), el segon article entra en el tema de l'ara i aquí estratègic i ens parla de la necessària transició (rehabilitant el clàssic dilema de com avançar estratègicament sense perdre de vista la transformació social i els objectius d'emancipació). Finalment, Harvey caracteritza el "nou imperialisme" en una entrevista de l'any 2004, anticipant escenaris de la nostra actualitat.
 1. David Harvey en Buenos Aires - Izquierda Anticapitalista

  www.anticapitalistas.org/David-Harvey-en-Buenos-Aires-LaEn caché
  6 Oct 2011 – kaosenlared "Los capitalistas nunca van a terminar con la deuda porque es un argumento político central del sistema". El geógrafo marxista ...
 2. El geógrafo y urbanista David Harvey propone una transición ...

  www.anticapitalistas.org/node/5132En caché
  19 Abr 2010 – Para David Harvey el capitalismo entró en una fase ...
 3. Los nuevos rostros del imperialismo - Izquierda Anticapitalista

  www.anticapitalistas.org/node/526En caché
  31 Ago 2004 – Entrevista a David Harvey Por Araceli Varela Sánchez y ...  Banda sonora: El guitarrista de Baltimore, Bill Frisell. 
  Nota: Baltimore és el camp-base de David Harvey des d'on va propulsar els seus espais d'esperança...


  Bill Frisell ~ La La Means I Love You

  youtube.com1 Jul 2008 - 10 min - Subido por bathoshue
  June 16, 2007 Rochester NY with Tony Scherr-Bass, Kenny Wollesen-Drums

4 comentaris:

Jorko ha dit...

Això és una universitat de l'emancipació i Harvey és el Marx del segle XXI

Bona!

El missatger ha dit...

M’apunto el seu llibre sobre el postmodernisme; té bona pinta i em farà reflexionar.
No tenia ni idea de la seva relació amb Baltimore. Curiosa l’efervescència d’aquesta ciutat en mostrar els punts negres del capitalisme. Si el capitalisme vol tenir una oportunitat de supervivència, haurà de ser humil i mirar-se al mirall de Baltimore, anant directe al forat, prenent les lliçons The Wire, per així dir-ho.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Missatger,

has clavat un oximorón de primera: "el capitalisme humil". Quan el capitalisme es caracteritzi en aquests termes no tindrà més remei que socialitzar els beneficis i lògicament, serà una altra cosa (ja no serà capitalisme).
A Baltimore, per exemple, hi ha molta teca per repartir. The Wire, sempre The Wire, la gran sèrie!

El llibre sobre la postmodernitat (La Condición de la posmodernidad) del Harvey és molt recomanable. No és una apologia a l'estil Lyotard... és un estudi en profunditat que desmunta els tòpics recurrents i inscriu la condició postmoderna com a símptoma del capitalisme i de la cultura dels anys 80/90. Enciclopèdic!

AQUÍ TENIU EL LLIBRE COMPLET:
http://es.scribd.com/doc/15417353/David-Harvey-La-condicion-de-la-posmodernidad

o com diria el Jorko..."una universitat de l'emancipació". Salutacions Jorko.

Nicolás ha dit...

No deixar de llegir Breve Historia del Neoliberalismo. Harvey. Akal.

De Baltimore también... Frank Vincent Zappa.

Salutacions