L'altre món és el món que deixa Willy DeVille. Va morir el passat dijous. Els seus vinils tornen a sonar aquest dies per casa. DeVille! El recordo al Zeleste de Poble Nou tancant un concert inoblidable i repartint clavells vermells des de dalt de l'escenari. Més o menys, a finals dels vuitanta. Una figura lligada a les grans tradicions de Nova Orleans, del R&B i de la música llatina novaiorquesa.
Platges nocturnes. Carreteres. Lectures. Audicions. Mosquits. Xafogor. Recopilant materials discogràfics per una més de les bandes sonores dels estius. Sound System a la justa mesura de qui fa vacances. Col·leccions.
Platges nocturnes. Carreteres. Lectures. Audicions. Mosquits. Xafogor. Recopilant materials discogràfics per una més de les bandes sonores dels estius. Sound System a la justa mesura de qui fa vacances. Col·leccions.
El coleccionista libera las cosas de la tiranía de las jerarquías tradicionales para salir al espacio abierto de la mera contigüidad, transformando una relación metafórica entre los objetos (esto es valioso porque es igual o distinto a aquello) en una simple metonimia. Arrastrado a este espacio, el objeto es liberado de la monotonía de la utilidad, despojado de su valor de intercambio y salvado así del destino de la mercancía (...) El coleccionista es moderno en la medida que rompe con los untuosos esquemas del catálogo de museo en nombre de una pasión fieramente idiosincrática que se agarra a lo contingente y a aquello a lo que no se ha prestado atención. En este sentido, coleccionar es una suerte de retroceso creativo desde la narrativa clásica, una textualización de la historia que reclama áreas reprimidas aún sin cartografiar.
Terry Eagleton a "Walter Benjamin o hacia una teoría revolucionaria".
L'estiu, de vacances, permet organitzar uns diagrames amb les quatre coses que giren entorn de la taula. Uns discos de vell jazz, acumulacions de singles jamaicans, el darrer disc de Wilco, les excepcionals figures rítmiques del molt imprescindible bateria nigerià Tony Allen o les seleccions de talls sonors acumulats pensant en festes impossibles sota les estrelles.
La cita de Terry Eagleton desenvolupa el sentit col·leccionista de Walter Benjamin. El llibre ressenyat és, a parer meu, un petit tresor portatil multidisciplicari sobre la gran obra del jueu marxista i heterodox que va habitar una de les illes més productives del pensament critic del segle XX.
Amb Eagleton podem recorrer l'obra Benjaminiana i de la mà del pensador alemany anem obrint les portes del barroc, de l'aura, de la mercaderia marxiana, del messianisme present en el materialisme històric, de les escoles posteriors, del teatre de Brecht, de l'Angelus Novus de Paul Klee i de la revolució permanent llegada per Trotsky. Un bon llibre per portar a la butxaca, per ratllar-lo i encabir-lo en les nostres col·leccions. Instrument perfecte per la revolta permanent i inacabada que ens convoca aquest món trastocat.
Afegiré el darrer comic book del Brieva -El otro mundo- que ens presenta les vinyetes més explícites de la sàtira anticapitalista per excel·lència. Brieva la clava una vegada rera altra.
Per acabar els llibres d'aquest estiu: Le goût de la révolte!, una miniatura sobre els pamflets, els manifestos i els cants de totes les resistències parisines, des de la revolució francesa fins el Maig del 68, passant per la Comuna, l'existencialisme i les dues grans guerres. Un espai per la novel·la de Wallace Stegner -En lugar seguro- i per la poesia completa del narrador del gran sud, William Faulkner.
És l'estiu, fa calor i la nit és un espectacle d'infinites ressonàncies.
3 comentaris:
realment la lectura d'aquesta cita obre molta llum a un fet que molts practiquem i que no som conscients de la dimensió creadora i recreadora que comporta.
i el Benjamin no deixa de sorprendre a cada pas, a cada lectura i a cada relectura
joder que se nos ha palmao el willy deville que era un portento mestizo de mil pares de corazones y de discos maravillosos creados en plena pocilga pop de los ochenta
Publica un comentari a l'entrada