10 de desembre 2007

INTERNACIONALISME " COMME IL FAUT! "




El passat dimecres es va celebrar un acte internacionalista a Premià de Mar. Internacionalista, així de clar, utilitzant una expressió d'arxiu que pertany a la tradició de les esquerres. Aquest internacionalisme concret es referia a Bolívia. El documental Cocalero va dónar testimoni de la peripècia política d'Evo Morales. Morales i el M.A.S. són notícia aquests dies. La dreta del vell règim bolivià no vol perdre privilegis. Rics i pobres. Lluita de classes a l'escala d'un país realment espoliat (això sí que és un espoli i no allò que diuen els nostres nacional-economistes). L'Espai de la Coali estava ple de gom a gom. Bon senyal.
Llarg cap de setmana amb pont. Visita a Euskadi. Després de molts anys, quan Euskadi era un punt de visita més habitual, torno a aquell país. Visito la nova Bilbao, els canvis de Donosti, les viles de Getaria i Deba, condueixo per la carretera de la costa amb el mar a tocar. Tornem per les rutes interiors que porten a Pamplona i fem via a Barcelona. Entrant i sortint de la capital catalana m'encanta veure els megacotxes reduïnt la velocitat a 80 Km/h. (alguns conductors , segur que remuguen contra el tripartit, seguint les consignes del grup Godó i d'una nova ONG denominada RACC).
Algunes seqüències basques: La societat culturalment dualitzada es fa evident en el trajecte de l'Euskotren entre Deba i Bilbao, anar i tornar. Aquesta dualitat és la base d'un complex mapa polític que té punts en comú amb el del nostre país. Una petita concentració abertzale davant de l'ajuntament de Getaria ens recorda la rutina integrada d'una societat que pensa en moltes més coses, més enllà de l'agenda política. De bon matí els ciclistes omplen les fredes i mullades carreteres. Dia i nit, es fa vida de carrer i de taverna. Visitem l'espai Chillida-Laku a Hernani i l'impacte Guggenheim ens mostra la sorprenent ciutat de Bilbao. No hi ha dubte, cal reinventar l'estat espanyol. Més que res, perquè Euskadi -com Catalunya- és una àrea significativament complexa, diferenciada i de dualitat ascendent. Més que "decidir", avui ens toca, a bascos i catalans, "coneixer" a fons el sentit i la substància del tot social que ens envolta. Com, també, atendre els elements constitutius de la cosa identitària que és múltiple, complicada, manipulable i inestable. Des del món polític espanyol, el PSOE ajudaria una mica jubilant un dretós com Bono (reincident, però).
Fent un salt en el temps recordo un concepte molt interessant de Moreno Bergaretxe "Pertur" , un gran lluitador i teòric de l'esquerra abertzale. Pertur va reintroduïr el marxisme dins de l'abertzalisme i va definir Euskadi en aquests termes: "marc autònom de la lluita de classes". De les seves tesis va neixer un partit socialista revolucionari (E.I.A) i una gran esperança posteriorment frustrada amb el nom d'Euskadiko Ezquerra. Aquesta via política ha estat referencial per altres intents de formular propostes d'àmbit nacional des d'una esquerra de matriu comunista i oberta a noves idees i cultures, com el cas d'ICV o de Ezker Batua (IU). La política, cada vegada més dualitzada per la forta polarització nacionalista, necessita instruments d'aquestes característiques. El fenomen, doncs, és la dualització simbòlica que desenfoca la realitat social i la invisibilitza. El dit "problema" nacional, a la manera de Pertur, s'hauria de mesurar en base als interesos de classe en joc, dins i fora de cada país. País, bona paraula, com paisatge. Com viatge.

(Músiques de carretera: Eels, Dylan, Pentangle, Paul Weller, Nick Cave, Iron&Wine, Wilco, Beth Orton...).


22 comentaris:

pasmao ha dit...

¿Reinventar el estado edpanhol? Propongo a Carod alcalde de Barbate.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Bueno, jo quan dic reinventar l'estat espanyol parlo de federalisme, cosa que no volen ni en Carod, ni en Bono, ni el Rajoy...suposo que l'alcalde de Barbate actual podria entrar en els càlculs de la nova Espanya federal. El problema és que els federalistes republicans som quatre gats...i els galls no paren de cantar.
pasmao: em resultes interessant, fins i tot diria que necessites butano...

pasmao ha dit...

... pues ahora que lo dices, de portavoz del gobierno pondría a Jose María García.

penyabogarde ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
penyabogarde ha dit...

Como colectivo deportivo que somos nos sumamos a la propuesta de nombrar portavoz al Butanero García. Una apuesta elegante para refundar IBERIA. Ya sabes que el abuelo SARAMAGO propone unir ESPAÑA y PORTUGAL.

Anònim ha dit...

M'ha semblat del tot just que hagis recuperat la figura del Pertur que era un poli-mili perseguit per els rivals fonamentalistes dins del seu partit armat i que va teoritzar per fer un partit polític que de segur hauria estat definidor d'un sistema de partits més obert del que avui viu Euskadi

Anònim ha dit...

i si fem un club d'amics del Bono? és el polític més histriònic del planeta. quin tandem ZP+Bono, jo votaré el tandem Llamazares+Herrera, per si les mosques.
Però tinc un problema afegit: entre el Bono manchego i el Bono irlandes no sé amb qui quedar-me.
Quí és més pallasso, el Bono ministro o el Bono U2?

Anònim ha dit...

jo entre els dos Bonos que proposes, no puc triar. És la BONO-LOTO. És una loteria suicida.

Anònim ha dit...

El plantejament d'una esquerra que integri el fet nacional sense haver de fer-ne una bandera de primera línia, és el repte de molts que estem sense militància i que simpatitzem amb IC-V o segurament votariem a IU a Euskadi. CADa dia és més enrarit poder estar en politica sense que et demanin el teu pensament sobre les identitats i això resulta dificil de convertir en un discurs que s'entengui sense que et qualifiquin de anticatalà o espanyolista.

pasmao ha dit...

yo también estoy más en que la derecha se independice y que Barbate no se llame más de los atunes y se llame como antes: de Franco.

edpanhole...

Anònim ha dit...

quina música més xati que poses a la carretera, i per cert això de conduïr per euskadi amb el nick cave deu resultar inquietant

pasmao ha dit...

Pa música pogresista, esta:

http://pasmao.blogspot.com/2007/01/canciones-para-siempre.html

Anònim ha dit...

estic amb tú, Bono sociata i Bono d'U2 són un rotllo

pasmao ha dit...

Prefiero el humor de paco martinez soria al de tati.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

aquest article no preten ser cap gracieta, company PASMAO, això no és telebasura, quasi no miro la tele.

pasmao ha dit...

Y yo hablo muy en serio. ¿Cuando vengas a Barbate hablarás de Pacheco y su partido socialista andaluz?

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

No conec Pacheco, encara que tú siguis fidel seguidor del seu espectre, tot i això espero poder opinar. En tot cas quan jo visito euskadi parlo dels projectes amb els quals simpatitzo, com fou en el seu temps Euskadiko Ezquerra i avui en dia EB-IU.

pasmao ha dit...

¿El espectro de Pacheco? Ni que fuera el padre de Hamlet.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

per cert, vaig veure el HAMLET del K. Branagh...no semblava pas el Pacheco...però la versió de LAWRENCE OLIVER...Té una retirada entre Belmóntica i Pachequiana.

Anònim ha dit...

Ah, doncs jo amb la de l'Olivier només veia reflexos de la teoria freudiana sobre sexe. Et vas fixar amb què les portes de les dones eren sempre arrodonides, i quan hi havia homes només apareixien columnes per tot arreu?

Certament, als nostres ulls, l'espectre de la d'Olivier és una mica pretèrit.

La "casa" de la d'en Branagh -està sublim a la pel·li, a part de buenorro- és on va néixer Sir Winston Churchill. Coi amb l'alta aristocràcia britànica!

pasmao ha dit...

¿Has pensado en escribir una road movie que empieze en el Rois Motel, siga por el 666, pase por los piratas, Bilbao y acabe en Barbate?

Anònim ha dit...

Espanya, problema o solució?

Per: Salvador Milà

En este momento, cuando se apunta el fin de uno de los más largos periodos de crecimiento económico, pleno empleo y expansión demográfica y urbanística en Catalunya (sin entrar ahora a valorar la calidad y solidez de estos fenómenos), y cuando acabamos de dotarnos de un nuevo Estatuto de Autonomía que amplia nuestra capacidad de autogobierno y de financiación -nuestra capacidad de decidir-, es cuando se manifiestan de forma explosiva y abigarrada todo un conjunto de agravios acumulados que parecen poner de acuerdo a los principales agentes sociales, económicos y políticos del país.

Así, parece que ahora existe un amplio consenso en que nuestros servicios públicos de movilidad son insuficientes; que los ferrocarriles de cercanías y regionales y, en general, el transporte público están en pésimo estado y se gestionan mal; que la congestión viaria es endémica; que el déficit de inversión en infraestructuras por parte del Estado en Catalunya es discriminatorio en relación al resto de España y que nuestro sector productivo es demasiado dependiente de la construcción, a la vez que ineficiente energéticamente y poco competitivo; que la vivienda es inaccesible, la investigación insuficiente o que las empresas y los empresarios catalanes están faltos de iniciativa…

Este panorama, descrito de forma impresionista y parcial, pone de manifiesto la arraigada tendencia de algunos líderes políticos, económicos y de opinión a pasar del “cofoisme” acomodaticio al victimismo acrítico. Baste con recordar que hasta hace bien poco el discurso “correcto” era el que sólo reclamaba inversiones para el AVE, las ampliaciones del aeropuerto de Barcelona y más autopistas y autovías, menospreciando el ferrocarril convencional y el transporte público; el discurso que alentaba el crecimiento urbanístico ilimitado y el libre mercado de suelo y vivienda; el que aplaudía las deslocalizaciones industriales para sustituirlas por el trinomio turismo-servicios-construcción…

Pero lo sorprendente es que en la actual etapa de exacerbación crítica sobre las deficiencias del modelo social, económico, de infraestructuras y de financiación de Catalunya no asoman demasiados elementos de autocrítica, más allá de la tímida reflexión sobre la falta de iniciativa de parte del empresariado catalán hecha pública de forma limitada por el Círculo de Economía. Por el contrario, parece que se quiere aprovechar la ocasión para una nueva “huida hacia delante” que situa la culpa de todos nuestros males en “España” -así, en general- frente a una Catalunya “víctima” -también así, sin distinciones-, lo que no deja de ser una forma cómoda e interesada de eludir responsabilidades. Es, también una forma de diferir los cambios necesarios en las prioridades políticas, económicas y sociales que incumben sólo o de forma principal a la sociedad y al gobierno catalanes, confiándolos al ejercicio de un mayor “derecho a decidir”, sin pasar cuentas de lo que hasta ahora “hemos decidido” y sin discutir lo que “podríamos decidir y no queremos” con los instrumentos de autogobierno y financiación de que nos hemos dotado.

Se pone el acento en la “desafección” hacia España y lo que representa, sin detenernos a valorar el grado de “desafección” de algunos de los nuestros hacia la Catalunya real, la de las gentes de a pie, la del territorio triturado y la de cultura desorientada; desafección que se ha practicado durante demasiados años desde los ámbitos de poder catalán de todo tipo.

Claro que en España se han llevado a cabo políticas discriminatorias y se han fomentado estados de opinión menospreciativos para Catalunya, tanto desde algunas políticas gubernamentales -no sólo del Estado, sino también autonómicas- como desde la oposición y también desde muchos centros de poder económico, y no hablemos ya de algunos líderes de opinión e incluso desde algunos púlpitos…. Por desgracia esto ha sucedido en muchas de las etapas de la historia moderna y contemporánea, con diversa intensidad. Pero frente a ello la cuestión, desde Catalunya, es cómo superar estos obstáculos, cómo hacer efectivos los mayores derechos y los mayores recursos que legalmente se nos reconocen, cómo ejercer sin cortapisas las mayores responsabilidades que hemos asumido, e incluso cómo ampliar y modificar aquellos marcos legales e institucionales que se han quedado estrechos u obsoletos.

¿La solución es desentendernos de España, romper puentes, enajenar voluntades, decir que todos son iguales? ¿O bien, aprender de nuestra historia y ver cómo Catalunya sólo ha avanzado de forma efectiva en su autogobierno cuando ha sabido ser un modelo a seguir, un motor de modernización y de cambio del conjunto de las instituciones y la sociedad españolas; cuando ha sabido implicarse en la resolución de problemas que son generales y en el cambio de políticas a partir de sabias y medidas alianzas con los sectores políticos, sociales y económicos progresistas y modernizadores del resto del Estado, que haberlos los hay y no necesitan de “pedagogías” sino de propuestas para avanzar unidos en la configuración de un Estado moderno, federal y laico? Así lo supieron hacer los líderes de Catalunya desde el siglo XIX con Pi i Margall, o ya en el siglo XX con Prat de la Riba, o en el advenimiento de la segunda República con el pacto de San Sebastián que nos trajo la primera autonomía, o en la lucha contra el fascismo durante la guerra civil, o en la transición democrática con el restablecimiento de la Generalitat y una Constitución avanzada o, en fin, con la reforma del Estatut de 2006. No nos engañemos, si tenemos un problema con España, la solución pasa también por ella.

Salvador Milà i Solsona
Diputat d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya