L'any passat es va editar la versió castellana del llibre The Frock-Coated Communist que, amb el títol de "El gentleman comunista. La vida revolucionaria de Friedrich Engels", va escriure el jove historiador britànic Tristram Hunt. Es tracta d'una interessant i molt amena biografia de F. Engels que ens introdueix amablement a la seva vida i obra amb una aproximació quasi novel·lesca del qui fou un dels nostres clàssics de referència. La vida d'Engels és coneguda per la seva complexa doble condició de burgès il·lustrat i intel·lectual compromés en el desenvolupament de les bases teòriques del socialisme científic i en la rigurosa observació i anàlisi de la classe treballadora britànica. La trajectòria d'Engels, des de ben aviat vinculada a la figura de Karl Marx, mereix una major singularització i aquesta és la intenció del llibre de Hunt.
El llibre és un passeig documentat i ben contextualitzat per la vida del personatge i permet situar als lectors enmig de cada una de les cruïlles que determinen la seva obra. Els primers anys d'Engels en els ambients burgesos de Renània i la posterior entrada en els cercles berlinesos, ens porten a recorrer la seva vinculació amb les joventuts hegelianes, a aprofundir en el marc teòric que li suggereix el socialisme utòpic (amb unes bones pinzellades al pensament de Fourier, Saint-Simon o Owen) i a les seves primeres afinitats amb el comunisme fundacional de Louis-Auguste Blanqui i Étienne Cabet. Enmig d'aquesta constel·lació de personatges, a banda de l'omnipresent Karl Marx, trobarem dues figures crucials en l'evolució del pensament d'Engels com les de Moses Hess ("el primer comunista de partit") i August von Cieszkowski. Aquestes troballes determinen el transit del socialisme utòpic al socialisme científic i, amb el concurs permanent de Marx, desfermarien un gran debat d'idees al si del hegelianisme heterodox que, posteriorment, serviria de base per desenvolupar la dialèctica materialista i històrica.
The Crescent Pub, Salford, Manchester. Seu conspirativa de les trobades "Northern" entre Karl i Friedrich.
Les peripècies, conspiracions i els treballs de camp d'Engels -sempre combinades amb la particularitat burgesa i els seus gustos aristocràtics que coexisteixen amb un compromís per les causes del proletariat i amb la gestació del moviment comunista- ens porten a fer amb el protagonista aquell apassionant recorregut per el nord industrial britànic en els temps de la redacció del monumental treball sobre "la condició de la classe obrera a Anglaterra". Amb la menció especial que mereix, també trobarem en el llibre les cèlebres sessions de treball intel·lectual i conspiratiu i -com no!- les nits de cervesa i insomni compartides amb Karl Marx a Manchester, així com el suport moral i econòmic al seu amic de sempre en la feixuga redacció de El Capital i l'elaboració del Manifest Comunista en un any 1848 de barricades i revoltes, contemporani amb obres mestres de la literatura com Les Flors del Mal de Baudelaire i l'Educació Sentimental de Flaubert.
Justament i en termes literaris, el mateix llibre realitza una acurada caracterització d'aquell periode on hi trobarem les afinitats i coincidències que fan complementaris els treballs de F. Engels -especialment els referits a la classe obrera britànica- amb les novel·les realistes anteriors de Charles Dickens (atenció al seu 200 aniversari d'enguany) i Elisabeth Gaskell, reproduint els seus ecos en la mateixa escriptura d'Engels.
Justament i en termes literaris, el mateix llibre realitza una acurada caracterització d'aquell periode on hi trobarem les afinitats i coincidències que fan complementaris els treballs de F. Engels -especialment els referits a la classe obrera britànica- amb les novel·les realistes anteriors de Charles Dickens (atenció al seu 200 aniversari d'enguany) i Elisabeth Gaskell, reproduint els seus ecos en la mateixa escriptura d'Engels.
En resum, i fent ús dels títols dels capitols d'aquest The Frock-Coater Communist, el llibre de Tristram Hunt ens descriu aquell "Sigfrid de Sion" de la vella Renània, la llavor del "drac" comunista d'un jove hegelià, el Manchester en blanc i negre, "una mica de paciència i quelcom de terrorisme", l'excel·lent "collita del 48", la tonalitat gris manchesteriana, l'adeu al mercat, "el Gran Lama de Regent's Park-Road", el fidel marxià i l'Engels "primer violí" de l'orquestra revolucionària.
Parlant de clàssics, Engels o Marx -entre molts dels nostres-, alliberats dels mals usos i de les tergiversacions i encotillaments propiciades per un pseudo-marxisme de matriu staliniana, tornen a la més rigurosa actualitat. En el cas concret d'Engels -sense els etiquetatges doctrinals que el desprestigiaren- podriem procedir a interpel·lar la seva obra, la qual cosa pot ser de molt bon ajut per poder il·luminar la complicada fase actual que no és més que la repetició "com a farsa" de la història de la lluita de classes. Extreta del llibre sobre Engels, retorna una cita del tandem Marx i Engels; El nostre present sonarà a repetició llegint el que aquell parell de barbuts escrivien a l'Anglaterra de 1848: "El poder executiu de l'estat modern no és més que un comitè d'administració dels afers comuns de tota la burgesia".
Banda sonora: GANG OF FOUR, una invectiva banda de Leeds (Yorkshire) manifestament "marxista" i sonorament afterpunk 70-80's!
Gang Of Four , Capital - YouTube
www.youtube.com/watch?v=PgJeTwZjZF0
29 Jun 2009 - 4 min - Subido por disident666
Video Responses. Thumbnail 6:49. Add to. Capital (It fails us now) Gang of Four by ButherLi55ett 1207 views ...
Gang of Four "The Republic" - YouTube | |
www.youtube.com/watch?v=jAsGPSDIcWs
9 Feb 2011 - 3 min - Subido por SoulstylistJukebox From the second studio album, Solid Golid from 1981. |