Per Sant Jordi, llibres!
Algunes recomanacions d'aquest blog.
Per començar: obra completa de la poesia de Sagarra.
Heus aquí una de les poesies de la meva capçalera:Cançó de suburbi
(Josep Maria de Sagarra - Toti Soler)
M'estimo l'horta escanyolida
que de la fàbrica es ressent,
i em plau voltar la meva vida
d'aquest paisatge indiferent.
I em plau l'estona virolada:
gent d'amanida i berenar.
Una donzella espitregada
i una cançó que fa plorar.
I l'home humil que a l'aire ensenya
un front valent i un ull esclau,
i va amb la gorra i l'espardenya
i el farcellet i el vestit blau.
Aquí jo veig que el món se m'obre
fred i terrible com la mort.
I és tan mesquina i és tan pobra
la campaneta del meu cor!
Dels llagoters fuig la corrua
i en el meu rostre no hi ha vel
i em puc mirar l'ànima nua
sense cap mica de recel.
Estimo l'horta desolada;
el presseguer ensopit que es mor,
i l'arengada platejada,
porró de sang, tomàquet d'or.
Jo vaig seguint la vostra dèria,
homes estranys de bones dents,
que tornareu a la misèria
una miqueta més contents!
Durin els mals, durin les penes,
llàgrima, rosa, perla i bes.
Duri aquest cor i aquestes venes,
duri aquest ull que no veu res.
Vestit encès que el goig estripa,
dansa per mi! Home lleial,
vine, fumem la nostra pipa
damunt de l'herba virginal.
Digue'm les vives meravelles
del teu treball, del teu turment.
Sota el concert de les estrelles,
anem fumant tranquil·lament.
Un llibre imprescindible. Un llibre per portar a la butxaca. Un text militant. Un descodificador d'aquest món espectacular dominat per la dictadura del capital (per sistema) i que ens obliga a exercir una democràcia limitada per aquest fet (la qual cosa la converteix en un domini incert) i que, en tot cas, ens obre la possibilitat de revoltar-nos col·lectivament i a ple pulmó.
Guy Debord. La sociedad del EspectáculoAquest llibre és el regal que li va etzibar Hugo Chávez al flamant president de tots, Barak Obama. Un encert del dirigent bolivarià que, polèmiques a banda, acostuma a encertar les seves recomanacions literàries. Ja ho va fer en una altra ocasió, quan va portar Noam Chomsky a la tribuna de les Nacions Unides.
Las venas abiertas de América Latina. Eduardo Galeano.
Un treball de capçalera. Els espais geogràfics s'expressen en clau social i vertebren un llibre que analitza la nova fase capitalista, el desenvolupament urbà, l'apropiació del territori, els punts de fuga, la cultura de l'espai públic i, sobretot, la constitució d'espais d'esperança política, social i econòmica.
Lectura obligada per la cursa anticapitalista de cada dia.
Espacios de esperanza. David Harvey.
Materials de topologia bàsica. Les pràctiques insurgents necessiten materials segurs que animin la resistència. Bensaïd recull clàssics, els convoca i ens els prepara per dur a la motxilla. D'aquest autor ho recomaria tot...
però amb aquest llibret en podeu fer un tast (i reincidireu!).
Resistencias. Ensayo de topología general. Daniel Bensaïd.
Jacques Tati pierde su pipa en Francia por el celo antitabaco
- • La censura de un cartel hace que el cineasta aparezca fumando un molinillo
- • La manipulación de la imagen ha sido criticada hasta por la ministra de Sanidad
-
- El sello de André Malraux . Foto: AP / FILMOTECA FRANCESA
-
- Cartel de una exposición sobre Sartre, sin pitillo entre los dedos. Foto: AP / FILMOTECA FRANCESA
-
- A la izquierda, Monsieur Hulot (Jacques Tati), con su pipa. A la derecha, con el molinillo, en el cartel modificado por la RATP. Foto: AP / FILMOTECA FRANCESA
EL PERIÓDICO
PARÍS
Esto no es una pipa. La agencia pública que dirige la red de metro y autobuses de Pa- rís, RATP, ha hecho suyo el célebre enunciado del pintor belga René Magritte y ha decidido que la pipa que fumaba en sus películas Monsieur Hulot, el personaje creado por el cineasta Jacques Tati, no es en realidad una pipa, sino un molinillo de viento. Lo que puede parecer un gesto de radical surrealismo es, en realidad, un acto de censura nacido de una celosa aplicación de la ley antitabaco francesa, conocida como
ley Evin, y ha desencadenado una feroz contestación por parte de diversos sectores con los que se han alineado incluso miembros del Gobierno.
La
ley Evin, que fue aprobada en 1991 y debe su nombre al entonces ministro de Sanidad, Claude Evin, prohíbe de forma terminante "toda propaganda o publicidad, directa o indirecta, del tabaco o de los productos relacionados" con él. Y los responsables del transporte público parisino consideran que la imagen escogida por la Filmoteca Francesa para anunciar una exposición sobre Tati --un fotograma de la película
Mi tío (1958) en el que aparece Monsieur Hulot llevando en su Vélosolex al pequeño Gérard Arpel y fumando en su sempiterna pipa (que, por cierto, siempre estaba apagada)-- infringe esa norma. Por ello, en los carteles destinados al metro y los autobuses han transformado la pipa en un molinillo de color amarillo.
La manipulación de la imagen ha enfurecido a los organizadores de la muestra. "No podemos aceptar este tipo de censura en Francia --rugió el presidente de la Filmoteca Francesa, Constantin Costa-Gavras--. La pipa forma parte del personaje de Hulot, es una de sus señas de identidad". Aún más contundente se mostró el director de la institución, Serge Toubiana: "Esto es absurdo y ridículo. Modificar imágenes históricas porque incumplen leyes actuales es algo muy grave".
Precisamente, el temor a que se extienda la práctica de distorsionar obras que forman parte del patrimonio cultural en aras de la corrección política es lo que ha llevado a la sección parisina de la Liga por los Derechos Humanos a poner en marcha una campaña de recogida de firmas para denunciar la "escandalosa" manipulación de la imagen de Tati y exigir la restitución del fotograma original. "Si se organiza una exposición de estatuas griegas en el Louvre, ¿querrán ponerles hojas de parra?", se preguntó Agnes Trecoire, dirigente de la organización.
MALRAUX Y SARTRE
Pero de todas las críticas que ha suscitado la iniciativa de la agencia del transporte, acaso la más elocuente sea la que ha llegado desde el propio Ministerio de Sanidad, cuya titular, Roselyne Bachelot, que en 1991 votó a favor de la legislación antitabaco, declaró al diario
Le Parisien que la situación "es-
tá rozando el ridículo".
No es esta la primera ocasión en que una celosa aplicación de la
ley Evin obliga a manipular imágenes de iconos culturales franceses. El primer caso de cierta resonancia se produjo en 1996, cuando el servicio de Correos francés lanzó un sello dedicado a André Malraux para el que utilizó una conocida fotografía del escritor y político (hecha por Gisèle Freund) de la que se eliminó el pitillo que colgaba de sus labios. En el 2005, la Biblioteca Nacional de Francia borró el cigarrillo de entre los dedos de Jean-Paul Sartre en el cartel de una exposición dedicada al filósofo, novelista, dramaturgo y fumador empedernido de Gauloises.
Dimarts a les 9 del vespre passem per Ràdio Premià (95.2) un nou programa del Sound System amb incursions jamaicanes -a més de la presència sonora de la banda pionera de l'acid jazz que fou (i és!) Incognito. Ja que aquesta setmana és especialment jamaicana a Barcelona, aprofitem per connectar aquest programa premianenc -dedicat a la millor secció rítmica de la molt extensa música yardie: Sly & Robbie- amb la presència real de l'inventor del dub a la sala Apolo, doncs tenim una bona cita aquest divendres amb Lee Scratch Perry. Hi anirem. Setmana jamaicana!