23 de setembre 2014

L'esquerra en el laberint

L'aposta de l'anticapitalisme (a nivell d'estat) per construir nous instruments sociopolítics capaços de trencar el règim i de capgirar l'ordre del capital, passa per un model de "Podemos" dotat de paràmetres ideològics plurals i decididament d'esquerres. El model ha de ser escrupulosament respectuós amb la plurinacionalitat que conforma l'actual estat espanyol i ha d'apostar per confluir amb experiències d'unitat popular, d'esquerres i transformadores com són -en el cas de Catalunya i dels Països Catalans- les CUP, Guanyem o el Procés Constituent. En quan a la seva organització, Podemos/Podem no hauria d'esdevenir un partit polític, ni reproduir estructures de partit, jerarquitzades, provincialistes i/o regionalistes. De la pluralitat de Podemos, del seu respecte envers el que es mou des de fa temps a les nacionalitats i de la seva aposta per una esquerra que ho sigui i ho sembli, en depen tot un nou curs de lluites i resistències. A Catalunya, i des d'abans de les eleccions europees, es viuen iniciatives d'unitat popular, des de baix i constituents que poden ser ampliades i multiplicades.

16 de setembre 2014

Guillem Martínez. De la Barcelona Rebel a la Catalunya indignada

Després de molts articles sempre recomanables per formes, continguts i estil, després del seu llibre sobre la Barcelona Rebel...Ara ressenyem un nou article d'en Guillem Martínez que, en ocasió de la darrera Diada, clava la línia entorn del(s) règim(s), la dissidència, la ruptura, els rupturistes (i els que ho semblen) i l'auca de cada dia.

http://www.sinpermiso.info/textos/index.php?id=7302

11 de setembre 2014

Resistència, desobediència. Després del darrer 11S.

En el marc de la diada de l'Onze de Setembre, matí municipalista a Premià de Mar teixint complicitats i alternatives locals. Recolzant projectes oberts que agrupen col·lectius i persones entorn d'un projecte rupturista, des de baix i a l'esquerra. Interseccionant en l'ambit local un discurs i una pràctica, social, de classe, de país, democràtica i internacionalista. Obrint la Crida i els entorns en moviment. Resistència. Tarda de densa transversalitat en una concentració extremadament pautada i en la línia mainstream que marquen els temps espectaculars que vivim (un format discutible), en favor del dret a decidir i de votar per un doble sí constituent i republicà -amb determinació i desobediència civil i política davant el règim i el sistema-. Resistència. Concentració dins (i/o paral·lela) de la "V" per un procés constituent que aboleixi la lògica de la transició i del mercat. Resistència. Final de jornada, Plaça Tetuán avall, amb l'esquerra independentista i anticapitalista, lligant molts alliberaments en un tot emancipador. Format clàssic. Comme il faut. Resistència. Necessitat d'una organització revolucionària que pugui incidir en marcs diversos, amplis i complexos, que sigui visible, determinant i efectiva. Una força anticapitalista, feminista, de classe, internacionalista i -davant del procés en curs- independentista. Sense eufemismes ni gramàtiques de rebaixes però, al mateix temps, capaç de connectar amb amplis sectors. Per demanar que no sigui. Resistència i desobediència.

Il·lustració de l'esquerra: L'avi Carles, sempre intempestiu i internacionalista, ens saluda amb la seva "V" marxiana, lúcida i revolucionària.

08 de setembre 2014

Demarcacions a l'esquerra o "barra lliure" ?

Fotografia: Una de les moltes mobilitzacions dels darrers anys a Premià de Mar. Teixint alternatives des de baix, contra retallades, ocupant el carrer, alliberant espais, coordinant la resistència.

Teoria i pràctica. Sobre Podemos (o Podem). En el meu poble crec que "no es pot" (de moment). El projecte Podemos és un pol d'atracció il·limitat i sense demarcacions ideològiques. Riscos i potencial: Compartir espai amb elements populistes, anticatalanistes, anti-polítics-de-tota-mena, gent de Ciutadans i aspirants permanents a ser alcaldes i regidors piromans, és un desproposit. També, cal dir, que gent de trajectòria decididament compromesa amb els moviments socials i, fins i tot, amb l'anticapitalisme, hi és i diu la seva. Admirable i necessari. Es preveu una rara i impossible cohabitació. L'article aparegut a VIENTO SUR que ara ressenyem, hauria d'obrir els ulls i aporta altres maneres i formes de construcció política radicalment diferents de les que ara fan possible una "barra lliure" espectacular i insostenible. Això no pot ser. L'apartat de les potencialitats de Podemos possiblement està en aquest article que teniu a continuació. "Ni de dretes, ni d'esquerres"? A l'esquerra del possible i que així sigui. Aleshores, podrem.


Cliqueu aquí:

Podemos y el anticapitalismo actual - Viento Sur

www.vientosur.info/spip.php?article9299
14/08/2014 - ... y banqueros”» en Brais Fernández: «Podemos, un gran acierto y una gran responsabilidad», Viento Sur, vientosur.info/spip.php?article9156