07 de juny 2014

Crònica i fotografies de la sessió del cicle Fora de Joc dedicada a la figura de Victor Serge.

Crònica i fotografies de la sessió del cicle Fora de Joc dedicada a la figura de Victor Serge.

Caliu i bon ambient al CSA Can Sanpere. Premià de Mar. 6 de juny de 2014. Els Amics d'Alan Smithee van incorporar el cas Victor Serge a la programació d'enguany del cicle Fora de Joc IV pensant en un referent inclassificable del pensament i l'acció revolucionàries. Un "outsider". El fora de joc per excel·lència. Dissident i rodamón, Serge és l'exemple d'una vida al servei d'uns ideals de canvi que, per la seva independència i esperit lliurepensador, xoquen amb les constants tergiversacions de les idees que animaren les revolucions del segle XX. 

Amb Victor Serge hem recorregut l'Octubre roig, la revolució a Catalunya i a Espanya, el cas POUM, el moviment llibertari, la CNT, les avantguardes culturals, l'internacionalisme, la literatura dels anys de plom i un seguit inacabat d'anecdotes explicades amb la gran amenitat i heterodòxia que distingeix el discurs del ponent de l'acte, Pepe Gutiérrez-Álvarez (Viento Sur, Andreu Nin Fundació, militant anticapitalista, periodista i moltes coses més). 

L'acte va incloure una presentació prou extensa a càrrec d'en Xavier Gascó Marcelino que, a més de presentar el perfil de Serge, va donar a coneixer l'abast de les activitats culturals, polítiques i socials del propi Pepe Gutiérrez-Álvarez. La sessió va comptar amb la presència d'una trentena d'assistents i es va allargar amb un col·loqui que va ampliar les derivacions i ecos de Serge en relació a l'actualitat de la revolució. Una nova "estocada" del cicle Fora de Joc! I ja en van quatre edicions!




01 de juny 2014

A Can Sanpere, presentant fanzine, llibre i documental

El divendres 30 de maig la gent de Revolta Global del Maresme va participar en un acte a Premià de Mar, compartit amb altres iniciatives com Fanzine FFF, Viento Sur i l'Ateneu Rebel. El lloc escollit per fer aquesta activitat va ser el centre social autogestionat de Can Sanpere. Un espai emblemàtic de l'acció social i política realment alternativa. Un espai reivindicat en base al seu potencial històric, cultural i comunitari. En aquest marc es va celebrar una trobada consistent en la presentació del fanzine FFF, el llibre del company Kino Herrero ("Va por ustedes") i la projecció del documental The Spirit of '45 de Ken Loach. El film és una brillant descripció tel passatge històric que va des de l'any 45, acabada la segona guerra mundial, fins als nostres dies, passant per la construcció de l'estat de benestat britànic, el cop neoliberal del thatcherisme i el balanç que planteja la necessitat de construir un nou instrument d'esquerres que ompli el buit existent a causa de la deriva laborista i les múltiples temptatives d'impulsar quelcom rellevant en el panorama de l'esquerra britànica. El documental va ser presentat per Brian Anglo, membre de Revolta Global-EA, i activista internacionalista també vinculat al Procés Constituent.

Apunts sobre FFF.
 
FFF. Fanzine Franz Fanon. Ja ha sortit el primer número d'un fanzine de vella escola, confeccionat amb artesania bàsica. La primera edició és de cent exemplars però la cuina en prepararà uns quans més. Temàtica monogràfica entorn del concepte "amor" que inclou la música de John Coltrane, aforismes, poemes, ressenyes musicals, anticapitalismes textuals i fraseologia dispersa. Es va presentar al CSA Can Sanpere, coincidint amb la presentació del llibre d'un dels factotums del FFF, Kino Herrero Rodriguez ("Va por ustedes") i amb el passi del documental de Ken Loach "The Spirit of '45". Kino, Velvet Estef, Jorge Elpez, Xavier Gascó Marcelino i l'Àngel P, han participat en aquesta primera temptativa de recobrada fanzinerosis (en temps de digitalització permanent).
 
3