25 de gener 2013

CICLISME, ARTESANIA, DESNONAMENTS I OKUPACIONS



Aportem el "cas Perucha". Una història de ciclisme, artesania, solidaritat, resistències, desnonaments i okupacions. La pista outsider no s'atura.



El documental para evitar el desahucio de Perucha





La historia de Domingo Perucha se escribe sin un ‘no’. Este veterano mecánico de bicicletas siempre tiene soluciones hasta para las máquinas con peor pinta. El único ‘no’ que aparece en esta historia es, además, el más doloroso. El IVIMA (Instituto de la Vivienda de Madrid) estima que es hora de que Perucha abandone su viejo taller. Un grupo de amantes de la bici está luchando para que esto no ocurra.
Higinio Domingo “Perucha” es matricero. Desde su taller de La Ventilla llevaba desarrollando el noble arte de la soldadura, el hackeo ciclista y proporcionando vida eterna a miles de bicis desde mucho antes de que tú, querido lector, ni siquiera hubieras nacido. En 1998, en plena burbuja inmobiliaria, recibió una orden de expropiación del local donde desarrollaba su profesión. Salió de allí en 2003 pero, poco después, okupó un local en el inmueble que habían construido sobre su antiguo hogar. Perucha tiene ahora casi 80 años y se enfrenta a una nueva orden de desalojo.
Dentera es un colectivo experimental que explora nuevas formas y técnicas de producción llevadas a lo audiovisual. Ellos abanderan el intento de evitar el desahucio de Perucha a través de la producción de un documental que se está financiando con una campaña de crowdfunding en Goteo.




“Todo comenzó mediante la convivencia cotidiana con Perucha. Íbamos a arreglar algo que en cualquier otro lado nos instaban a que tirásemos. Conocimos sus historias, desde las antiguas de su trayectoria ciclista y algunas de las nuevas, y así conocimos la situación irregular del taller, el proceso de especulación, expropiación y saqueo del barrio llevado a cabo por el IVIMA”, dicen desde la productora.
Aseguran que quieren reconocer la labor del mecánico durante toda su vida y, a la vez, detener el desahucio. “Aunque por la vía jurídica sea difícil de conseguir una resolución favorable, otros colectivos como la PAH y experiencias como #OkupaIvima nos han enseñado que hay otros caminos como la dación en pago o el alquiler social”.



El idilio con Perucha ha venido, principalmente, a través de su actitud divulgadora, de su afinidad por la experimentación, la reutilización o el reciclaje. “Es una persona que es capaz de aportar nuevas perspectivas a casi todos los problemas que le hemos presentado”, señalan desde Dentera. Para ellos, “Perucha también está siendo víctima de un sistema económico y político que para nada tiene en cuenta a sus representados y sí mucho a sus representantes. Es injusto y hay que combatir activamente”.
El documental ha alcanzado el presupuesto mínimo para su rodaje y se encuentra ahora en un segunda fase en la que buscan una cantidad de dinero que les permite producirlo sin demasiados agobios. El trabajo estará a disposición de todo el mundo bajo licencias CopyLeft.


  • Imágenes: Dentera y Domingo Perucha

20 de gener 2013

The Fall and Rise of Reginald Perrin

David Nobbs és un dels grans novel·listes de referència de les lletres angleses del segle XX. No sabem realment si existeix un gènere que es denomini humorístic o satíric, tractant-se d'anglesitat literària encara és més difícil considerar aquesta particularitat. Nobbs és un nom que temporalment el podem situar entre el clàssic dels clàssics de l'anglesitat divertida -PJ Wodehouse- i el millor Jonathan Coe (esquematizant molt el calendari i les nissagues de les lletres britàniques). The Fall and Rise of Reginald Perrin és un tresor impregnat de tot aquell humor anglès que hem anat descobrint en innombrables pel·lícules i novel·les d'aquella procedència. L'autor, com el personatge del seu relat, podria encaixar perfectament en la galeria dels nostres ousiders dels cicles Fora de Joc (*). Nascut l'any 1935, Nobbs segueix fidel a un parell de coses que a nosaltres també ens exciten: visitar i descobrir pubs i footballejar en clau romàntica -Pubs rurals a Yorkshire i partits de futbol subculturals del seu club preferit: El misteriós Hereford United (**)-. 
Si el personatge ens agrada, el llibre li va al darrere o al davant, com vulgueu. Deixeu-vos captivar per la caiguda i la resurrecció de Reginald Perrin.

(*) Amics d'Alan Smithee amicsalansmithee.blogspot.com/

(**) Hereford United F.C. - Wikipedia, the free encyclopediaen.wikipedia.org/.../Hereford_U...


 


10 de gener 2013

Chris Marker 1921-2012


El cineasta/documentalista Chris Marker va morir el passat estiu i des d'aleshores circula força informació sobre la seva obra i es reediten materials en video que ajuden a repassar els seus treballs. Avui ens aturem en un extraordinari documental de l'autor dedicat a la figura del cineasta rus Aleksandr Medvedkin. 


Marker va dedicar una part de la seva feina al seguiment de les passes d'altres artistes i, especialment, al cas de Medvedkin. En la línia d'altres documentalistes com Dziga Vertov, la trajectòria de Medvedkin es sitúa en aquell vertex de l'avantguarda soviètica dissident que cohabita amb el període estalinià des d'una òptica crítica, molt arriscada i, finalment, independent. Com Vertov, Medvedkin no va renunciar a Octubre, al llegat revolucionari i al sentit substancial d'una certa tradició bolxevic. Marker -que a més de cineasta, va ser militant del PC francès i a posteriori activista del 68, declaradament anticapitalista i antiestalinista- dedicà el seu documental Le Tombeau d'Alexandre (també conegut com El Último Bolchevique) a recorrer el cinema de Medvedkin. El Último Bolchevique és una raresa molt recomanable que apareix en una de les dues darreres antologies de Chris Marker recenment editades. L'àlbum "Chris Marker, con Yannick Bellon-Isaki Lacuesta-Sergi Dies", inclou una peça completa de Medvedkin: Schastie/La Felicidad. També apareixen els clàssics La Jetée i Sans Soleil, a més de material addicional que abarca bona part de la seva trajectòria cinematogràfica.


En la línia del bo i millor de les avantguardes culturals (1), les interseccions Marker/Medvedkin/Vertov s'articulen amb altres materials audiovisuals en els quals hi trobarem des d'Eisenstein fins al surrealisme, passant per les imatges més significatives de la revolució -dels seus exits i dels seus fracasos- i d'altres experiències del segle passat com el Maig del 68 i les lluites antiimperalistes dels anys 60 i 70.

(1) (Nota: llegiu "Organizar el Rechazo", el llibre de Marc Casanovas editat per Viento Sur que aviat presentarem al Maresme)