26 de juny 2012

Premià de Mar. Notes sobre allò "que es mou". Una tria.






A banda de les agendes institucionals i de les notícies locals més o menys recurrents, prendrem algunes notes sobre les coses que es mouen a Premià de Mar. En els darrers dos anys proliferen noves iniciatives que vertebren un cert espai social dinàmic a escala local.  Els moviments socials i entitats del darrer cicle (Camí Ral-No a la NII, Salvem Can Sanpere, Coordinadora Premià per la Convivència, Glimpse, Salvem la Plaça Nova, etc.) tenen el seu relleu natural en altres iniciatives que incideixen en un espai més o menys ampli dedicat a la creació, la reivindicació, l'intercanvi, l'autoorganització i les alternatives en diversos camps. 

El 15m ha fet el seu camí i ha irradiat coincidències amb la Plataforma d'afectats per les hipoteques, la cooperativa de consum responsable Gafarrons o el programa de ràdio portaveu dels moviments socials "Altres Veus". En un àmbit obert a la gent jove ha reaparegut l'associacionisme juvenil amb l'Assemblea de Joves, la qual cosa es podria situar en una perspectiva que anteriorment havia iniciat l'antiga Associació de Joves més inspirada en altres temptatives dels anys 70 i 80. En el camp cultural, més enllà de les institucions més oficialitzades (L'Amistat, el Patronat) o de les activitats ja consolidades (Rebombori), s'estan donant algunes petites intervencions que apunten a un cert ambient underground (Amics d'Alan Smithee, El Impulso Wilson). 

Tot plegat -i moltes coses més que s'haurien de ressenyar- pressuposa l'existència d'una xarxa que emet senyals en forma d'activitats, espais i locals encara precaris (la mateixa cooperativa Gafarrons, el projecte d'un casal social autogestionat, la plaça nova convertida en seu de les reunions del Premià Indignat, els mercats d'intercanvi o les petites iniciatives en bars i xiringuitos). Les bases d'una xarxa social i cultural estan en marxa i aixo, en temps de crisi, fa pensar que hi ha vida i resistència més enllà de l'altra xarxa (la virtual). 

En aquest context Ràdio Premià ha nominat algunes d'aquestes expressions en el seu certamen de Festa Major destinat a l'elecció de "La iniciativa de l'any". La Plataforma d'afectats per les hipoteques (PAH), l'Assemblea de Joves i el moviment del 15m-Indignats de Premià de Mar, figuren entre els nominats. Els concursos i les curses que generen alguna competència no acostumen a comptar amb les nostres simpaties. Aquestes nominacions, però, suposen una oportunitat que, a banda del reconeixement popular, no s'ha de rebutjar. En els casos que coneixem -la PAH i el 15m- les nominacions poden tenir una utilitat ben clara en la difusió a escala de tota la població dels valors i les propostes d'ambdós moviments. Incloure el testimoni del 15m i de les resistències socials en el marc d'una Festa Major reforça el sentit popular d'aquesta i significa una bona ocasió per practicar allò de "amb el somriure, la revolta". 

Des d'aquest blog demanem el vot a Indignats de Premià. Només es tracta d'anar a l' enllaç de ràdio Premià/Premis de la ràdio i emetre el corresponent vot. La resta és cosa de tothom: Del 99% de la població que rep les injusticies causades per l'1% restant i dominant. Cal que aquesta experiència de lluita mantingui vius els seus senyals i de que l'estiu no ens faci oblidar que "les coses estan com estan" i que les xarxes, les organitzacions i els moviments socials són i han de ser el punt d'encontre ineludible per projectar el canvi més elemental davant de l'estat de coses que ens planteja el capitalisme i amb ell les seves crisis.
























Voteu aquí ("cliqueu" damunt de: Premis de la Ràdio 2012

www.premisdelaradio.org/ -
premis de la radio vota. els premis, edicions, nominats, facebook · twitter.

Cartells i activitats als carrers de Premià de Mar.

20 de juny 2012

Emili Baleriola i els records musicals.




 
L'Emili Baleriola fou un dels guitarristes de referència del rock progressiu, de l'ona Laietana i de les diverses derivacions de les escenes de la música lligada a l'underground català dels seixanta i dels setanta. L'Emili continua actiu, toca la guitarra, impulsa projectes i és un dels nostres. El programa Sound System (Ràdio Premià, 95.2 fm) dels dimarts l'ha portat a l'estudi i amb ell hem fet una intensa sessió molt concentrada i dedicada a les col·leccions musicals del convidat. 
L'Emili ens ha fet un tast de Beatles, Stones, Kinks, Animals, BB King, Cream, Hendrix i Miles Davis. Ens hem quedat curts, però ho hem disfrutat molt. Segur que tornarem a fer-ho i ampliarem el catàleg. 
Ens ha agradat molt estar amb un d'aquells musics que de ben joves seguiem i amb els quals tinguerem la sort de respirar el transit entre el prog-rock, l'ona Laietana i el jazz rock. 
Des de Premià de Mar replicavem a la casolana manera el que emetia Zeleste. En aquells anys 70 organitzavem concerts al Patronat, a l'Amistat Obrera, a l'envelat i a l'era de can Manent. Des de Taula Rodona o des del col·lectiu La Llamborda vam poder col·locar a la nostra vila una notable representació de la Nova Cançó, de l'ona Laietana i de bandes de jazz i jazz-rock. Els escenaris premianencs van veure passar l'Ovidi (amb Amman, Batllès i Soriano), el Pere Tapies, el Joan Isaac, els maresmencs/barcelonins Xamatoxa, la Cowabunga Dixieland Jazz Band, la Mirasol, en Sisa, en Pau Riba, el guitarrista flamenco-premianenc Mariscal, Fusioon, Musica Urbana, Oriol Tramvia, Miki Espuma, Lluís Llach, Pi de la Serra, la Dharma, Jordi Sabatés, Tete Montoliu & Pony Poindexter, el New Jazz Trio (després Barcelona Traction)... i una llarga llista que -si algú vol fer memòria- podeu ampliar en els comentaris. 

La passió per l'escena del moment, el fenomen Radio Juventud (José María Pallardó: Al Mil por Mil i El Clan de la Una) i la sort d'estar en el lloc precís i en el moment precís, ens han marcat prou com per que ara poguem dir que n'estem molt contents. 

Actualment, anys i anys després, ens reunim setmanalment, fem ràdio, punxem, xerrem i de tant en tant ens cau del cel zelestial un convidat que de manera afable, senzilla i passional, ens reobre totes les portes (de fet mai les hem tancat del tot) i ens surt un programa rodó com una galeta i fantàstic a tots els nivells. 

La primera imatge que retenim del Baleriola és la del guitarrista grenyut de la darrera formació de la mítica Màquina! Fou precisament el Pallardó des del seu memorable Clan de la Una qui va propulsar el disc de comiat de la banda. Erem uns adolescents. El "En directo" era un doble LP de la companyia Diabolo, enregistrat l'estiu de 1972. El disc sonava aquells dies a Radio Juventud. El comiat de Màquina! portava el nom de l'Emili Baleriola i per això ara hem fet unes fotos d'estar per casa que reprodueixen la coberta i algunes fotografies del llibret corresponent a aquell doble LP. Aquest juliol farà quaranta anys de tot allò. El Baleriola és el de la furgoneta amb el logo de Màquina! A les altres fotografies el tenim molt ben acompanyat (Benavent, Herrera, Grillberger, Batiste, Rohr i Font).

 L'audició del programa està disponible en aquest enllaç:

Stereo-2. Comunitat sonora: juny 2012  stereo2soundsystem.blogspot.com/2012_06_01_.


16 de juny 2012

Grècia, nosaltres, el 99%, i els altres.

Adjuntem un bon documental que aporta més llum a la magnitud de l'estafa del deute, dels rescats i de tots els dispositius destinats a la supervivència del capitalisme i de l'imperi del diner. Amb l'atenció que mereix la situació de Grècia, l'ona expansiva ja no té fronteres.

07 de juny 2012

Actualitat de Victor Serge



Avui (7/6/2012) hem anat a l'estrena del documental sobre la figura de Victor Serge (*). Restaurem un petit dossier sobre Serge que inclou referències a la seva biografia, una incursió musical i la pista mexicana del seu fill Vlady. En temps de marcada crisi i de necessària intersecció entre corrents, tradicions i innovacions, convé rellegir l'obra de Victor Serge. El nostre present planteja molts dubtes però les novetats del segle XXI no parteixen del buit i de la no-història. Les estratègies, les línies mestres del nostre combat, necessiten el bo i millor del present però també s'han de nodrir d'una complexa tradició de la qual no en podem fer tabula rasa. Victor Serge és exemplar. La seva obra i la seva vida ens ofereix la tensió permanent entre els ideals i les derrotes. També és un far que enfoca el sentit de les pitjors traicions. L'actualitat de Serge ens arriba ara amb aquest documental que il·lustra la seva gran literatura així com la seva imprescindible biografia.

(*)

Victor Serge, el hereje necesario" www.anticapitalistas.org/Victor-Serge-el-hereje-necesario. Pepe Gutiérrez-Álvarez. Presentación del documental “Victor Serge, el hereje necesario"


Dedicat a Xavier Gascó, per les converses sobre el tema, de bar en bar, de Premià a Banyoles.



El forat negre (i roig) de la memòria històrica dels anys de plom i dels moviments d'esquerres en general està ocupat per la constel·lació de fets i personatges derivats del marxisme revolucionari i del moviment llibertari que -junts o per separat- formen part d'algunes de les grans injustícies protagonitzades per la historiografia més o menys oficial d'una part de l'esquerra de casa nostra i internacional. Al llarg d'uns anys, alguns dels que vam estar organitzats en el camp de les esquerres majoritàries, participarem per activa o per passiva d'una idea prefixada sobre el suposat caràcter marginal -en clau històrica- de l'esquerra marxista, del món llibertari i de les idees revolucionàries. A títol personal, en el meu cas, el fet d'haver estat un militant del PSUC, doncs, pressuposava aquestes consideracions -Pel que fa al balanç negatiu d'aquella experiència, ja que dels apartats més interessants i reivindicables com el d'una certa escola militant, del concepte "poble comunista" i d'altres aspectes relacionats amb l'antifranquisme, n'hauriem de parlar llargament un altre dia-. 

Així les coses, doncs, d'una banda assistiem al relat obstinat i reduccionista que assimilava la crítica de l'estalinisme des d'un posicionament arrenglerat amb les variants del reformisme (socialdemocràcia, eurocomunisme), coincidint a grosso modo amb la crítica "liberal" del format totalitari del socialisme "real". Mentre que de l'altra banda, des dels panteons del dogmatisme organitzat, es desfermava la persecució cap a qualsevol objecció sobre la caracterització dels règims de l'Est, aplicant-hi els termes de traició i deslleialtat. 
Per tant, des d'una perspectiva crítica cap a la deriva estalinista i ultrapassant els esquematismes d'algunes visions postmodernes, ecoreformistes i social-liberals és, doncs, recomanable vindicar la memòria històrica revolucionària i el fil roig i negre que mostra als procesos que van patir la doble persecució feixista i estalinista. És en aquest darrer àmbit on millor podem situar l'obra de Victor Serge (Memorias de un revolucionario) que ens
ha arribat en una nova edició i traduïda del francès 
  (Veintisieteletras. Ed.). 

Les peripècies de la vida de Serge recorren els anys més durs del segle XX i, en primera persona, descriuen una infantesa viscuda al si d'una família jueva russa fugida de la tirania tsarista, els anys de militància llibertària en el moviment obrer belga, la presó, la participació a la Barcelona insurgent de l'any 1917 (les relacions amb El Noi del Sucre, Andreu Nin, Durruti), la vetlla revolucionària a la Russia d'Octubre, la fundació de la Tercera Internacional, la seva adscripció a l'heroica "Oposició d'Esquerres", les relacions amb Lenin, Trotsky, Zinoviev, Kropotkin i altres figures de l'època, l'ambient cultural compartit amb Essenin, Maiakovski (a la fotografia), Pilniak i molts artistes de les avantguardes d'aleshores, el seu compromís amb la Catalunya i l'Espanya revolucionària i amb el POUM davant de la repressió i de les invectives i manipulacions estalinianes. El llibre és també un llarg viatge travessant els punts crucials de la història revolucionària del segle XX (Berlin, Viena, Petrograd, Moscú, Barcelona...).


Llegint Victor Serge, per si encara no era suficient, podrem copsar la magnitud de la misèria moral que va suposar la degeneració dels ideals del comunisme en mans d'aparells de tota mena i, al mateix temps, podrem gaudir d'una veu imprescindible de la crítica d'esquerres a aquells procesos. Una crítica, la de Serge, que no va derivar en el fàcil axioma de l'apologia del món burgès i capitalista i de les democràcies elitistes dels nostres dies. Serge -com molts altres casos situats en els corrents revolucionaris de variada tradició i procedència- va mantenir tota la seva vida la convicció en un ideal que combinava la democràcia, el socialisme i els drets personals. 


L'ideal de Victor Serge és una referència permanent i un toc d'alerta constant a retenir quan està en joc la construcció de projectes alternatius a l'estat de coses present. Victor Serge ens arriba reeditat, viu i actual. La seva biografia posa els senyals d'alarma davant la barbàrie del capitalisme i davant dels estats totalitaris de qualsevol signe. Un monument literari que s'inscriu dins de la tradició d'una fecunda dissidència d'esquerres, d'una oposició d'esquerres, que des dels primers temps dels moviments emancipadors i de la vida del mateix Serge, no ha renunciat mai al significat alliberador de la revolució, és a dir -en termes benjaminians- de la política.

Afegirem un material excepcional de la "galàxia" Serge:

Num 18 Artista Weissman www.uacm.edu.mx/LinkClick.aspx?link=2649&tabid=2636VLADY: ARTISTA, REBELDE, REVOLUCIONARIO. Susan Weissman. Traducción: Francisco T. Sobrino.


  1. Booktrailer Memorias de un Revolucionario Editorial ...



    www.youtube.com/watch?v=U5svooACVw0
    3 min - 15 Abr 2011 - Subido por pedromartindiazyoutu
    http://veintisieteletras.com Booktrailer Memorias de un Revolucionario Editorial Veintisieteletras. Inseparable del devenir del siglo XX 



    I una banda sonora excepcional:

    1. Renegade - The Death of Victor Serge LP (Full lenght Album 2009 ...



      www.youtube.com/watch?v=qPpib1-Chkk
      42 min - 12 Jun 2011 - Subido por Renegade0gcl
      Full length album "The Death of Victor Serge" by Renegade available on streaming. Tracklist (click in time to navigate) 00:01 1848 ...