26 d’octubre 2011

The dB's


The dB's van ser una banda de difícil ubicació. Sorgits d'una escena perifèrica situada a North Carolina, compartiren amb els georgians REM, B-52's i 10.000 Maniacs, l'època d'esclat del denominat Nou Rock Americà. Música de club amb unes credencials que arrencaven de la tradició i els feien singulars i irrepetibles. Sense transcendir en un mainstream, com en el cas de REM, que els podia haver fet "rics i famosos". Ara els rescatem. Pop 100% original. Avui els recordem com cal.



The dB's - Big Brown Eyes - youtube.com
2 min - Stands for Decibels (1981)
Disponible en: v.youku.com



Passem el drap per damunt del vinil blanc i repassem aquest disc. Una festa en tota regla. Rareses del Sound System. Ja les passarem per la ràdio un dia o un altre...



The dB's - Neverland - youtube.com
3 min - Repercussion (1982)

20 d’octubre 2011

David Harvey. Materials per entendre les crisis del capitalisme ( i combatir-les! )

David Harvey és un dels referents habituals d'aquest blog. La lectura del seu magnífic "Espacios de esperanza" (Ed. Akal) va ser decisiva en el seu dia acompanyant-nos en uns temps de dissidència amb aquella esquerra governamental que consumava una deriva gestionària en tota regla -com va succeïr amb la recepció d'alguns materials de Daniel Bensaïd, Mike Davis o Michael Löwy-.

Harvey sovint parla de la relació entre geografia i capital, per la qual cosa posa al descobert el caràcter sistèmic de les crisis i les seves concrecions en el terreny de l'ecologia i de la lluita de classes (conceptes bàsics a l'hora de pensar una proposta ecosocialista en el sentit literal del terme i no pas com a etiqueta-reclam d'un ecologisme de gestió contemporitzador amb el capitalisme). 

Hem escollit tres intervencions de David Harvey per sumar-les a les propostes de debat d'aquest blog. La primera és una extraordinàra descripció dels termes que caracteritzen l'actual crisi sistèmica (amb el deute al capdavant de les lògiques de crisi del capitalisme), el segon article entra en el tema de l'ara i aquí estratègic i ens parla de la necessària transició (rehabilitant el clàssic dilema de com avançar estratègicament sense perdre de vista la transformació social i els objectius d'emancipació). Finalment, Harvey caracteritza el "nou imperialisme" en una entrevista de l'any 2004, anticipant escenaris de la nostra actualitat.
  1. David Harvey en Buenos Aires - Izquierda Anticapitalista

    www.anticapitalistas.org/David-Harvey-en-Buenos-Aires-LaEn caché
    6 Oct 2011 – kaosenlared "Los capitalistas nunca van a terminar con la deuda porque es un argumento político central del sistema". El geógrafo marxista ...
  2. El geógrafo y urbanista David Harvey propone una transición ...

    www.anticapitalistas.org/node/5132En caché
    19 Abr 2010 – Para David Harvey el capitalismo entró en una fase ...
  3. Los nuevos rostros del imperialismo - Izquierda Anticapitalista

    www.anticapitalistas.org/node/526En caché
    31 Ago 2004 – Entrevista a David Harvey Por Araceli Varela Sánchez y ...



    Banda sonora: El guitarrista de Baltimore, Bill Frisell. 
    Nota: Baltimore és el camp-base de David Harvey des d'on va propulsar els seus espais d'esperança...


    Bill Frisell ~ La La Means I Love You

    youtube.com1 Jul 2008 - 10 min - Subido por bathoshue
    June 16, 2007 Rochester NY with Tony Scherr-Bass, Kenny Wollesen-Drums

16 d’octubre 2011

Ràdios i televisions "in rock".

Tot i el ball de xifres post-15-0 i el que implica pontificar al respecte i esgargamellar columnistes i tribunes sistèmiques, avui ens toca dir que entre la no-resposta i la resposta lògica (diversa, caòtica i de dificil caracterització), ens quedem amb la segona i apostem per no cedir davant de LA GRAN ESTAFA.

I ara, endiumenjats, descriurem una tarda intensa als arxius de la Dimensió Desconeguda. Escampada general de vinils a casa i amb un nexe d'unió inventat i arbitrari: Les ràdios i les televisions del Rock. Avui hem tret la pols als LP's dels australians Radio Birdman i dels anglesos Television Personalities. Una i altra banda tenen afinitats nominals i una adscripció diferent al món de la nostra estimada i celebrada subcultura rockista i popista. En matèria de radiotelevisió sonora, també hem recuperat i repunxat en escreix el Marquee Moon de Television i in extremis hem capturat Psychic TV com a derivació pretelevisiva de la seminal Throbbing Gristle. Avui, doncs: Rescatarem Radio Birdman i celebrarem tot allò que van aportar a la terra des de les austràlies (terra de Bee-Gees -ai!-, Men at Work, ACDC i, sobretot, d'una densa escena de la qual els Birdman en foren la pedra angonal: Celibate Riffles, Lime Spiders, Screaming Tribeshmen, Cosmic Psychos i els que vulgueu afegir, sense oblidar el primer set del cangur Nick Cave o el Power Pop majuscul dels Hoodoo Gurus i The Saints).
Radio Birdman eren molt bons! Molt bons! Rock'n'Roll d'arestes afilades amb melodies degudament encaixades, guitarrística impecable (Denis Tek i Chris Masuak) i un lider com cal, Bob Younger (amb un bon arbre genealògic de bandes i sub-bandes). Radios Appear és un LP únic!

Els "televisius" per l'altra banda de la tria del dia -Television Personalities- van fer coses extraordinàries en plena ebullició de les impostures "indie". Pop ardent, guitarres de cristall, melodies a la manera Byrds i una devoció per el pop a prova de modes i focs artificials. Activem, doncs, la tele i la ràdio, barreja sense manies, i aneu clicant els videos adjunts. Memòria històrica! Comencem per les "causes perdudes" dels Cosmic Psychos i passem als Birdman i als TV Personalities... a gaudir-los!
p.s. / Darrera hora, arriben males noticies de TV Personalities (veure enllaç). 


Vídeos sobre cosmic psychos
- Informar sobre vídeos

  1. Cosmic Psychos - She's a Lost Cause - youtube.com
    4 min - She's a Lost Cause/Crazy Woman
    Disponible en: v.youku.com
  1. Vídeos sobre radio birdman radios appear


    Radio Birdman - Aloha Steve and Danno - youtube.com
    4 min - Radios Appear (1977)
    1. Noticias sobre television personalities





    2. Dan Treacy, de Television Personalities, en estado crítico‎ - hace 4 días
      Dan Treacy, cantante de Television Personalities, se encuentra en coma inducido en un hospital de Londres, después de haberse sometido a una operación para ...
      EFE EME - 4 artículos relacionados

    3. Vídeos sobre television personalities

       - Informar sobre vídeos

      Television Personalities - The Painted Word - youtube.com
      4 min - The Painted Word (1984)
      Disponible en: Dailymotion - dailymotion.virgilio.it


11 d’octubre 2011

"L'eclipsi de la raó estratègica" i el segrest de la política.

Unes setmanes abans de que ens arribi un 20-N electoral i selectiu, com un nou capítol del serial sobre la política segrestada, capturarem un llibret molt valuós i actual, adquirit a Figeac/Occitània el darrer estiu.  Ara el llegeixo intermitenment, fent de contrapunt entre novel·les, assemblees, reunions, bicicletades, recollides de signatures en favor d'una candidatura anticapitalista, la feina, els acords nocturns de la guitarra o el caliu dels discos out of time.

Esperem que ben aviat es pugui llegir en català i en castellà. Es tracta del text que estava elaborant l'autor -Daniel Bensaïd- abans de morir (1946-2010) i que porta per títol "L'espectacle, darrer estadi del fetitxisme de la mercaderia". Trobarem un Bensaïd entaulat amb Marx, Marcuse, Debord, Lefebvre, Braudillard i uns quans més. Un nou exercici de "filosofia militant" en el qual Bensaïd oposa el "principi esperança" d'Ernst Bloch, la necessitat estratègica i la vigència de la revolució -en definitiva- davant de les convencions del "no hi ha res a fer" exposades per amplis sectors d'un pensament crític contemporani, reflexiu i lúcid, però al mateix temps, paralitzador i perdut en els seus propis laberints (com si no en tinguéssim prou amb el laberint sistèmic de cada dia!). Allò que, amb precisió, el mateix filosof-militant anomena "el nihilisme de la renúncia".

Bensaïd ens parla de quan "pensar políticament és pensar històricament. Entendre el temps polític, com un temps emboirat, discontinu, envoltat de crisis. Pensar enmig de la singularitat de les conjuntures i de les situacions. Pensar, a la fí, en l'esdeveniment no com un miracle sortit del no-res, sinó com un fet històricament condicionat, com una articulació del que és necessari i del que és contingent, com una singularitat política"

Els temes triats per Bensaïd enfoquen directament a uns materials que caldria reobrir i actualitzar: Els mites i les llegendes de la dominació, l'actualitat de l'alienació, la recerca de la "totalitat perduda", l'eclipsi de la raó estratègica (afortunada expressió que defineix un dels grans mals de l'esquerra dels nostres dies) i una revisió dels conceptes de Guy Debord sobre la societat de l'espectacle a la qual Bensaïd també anomena "del simulacre". Més llum, doncs, per a renovar els clàssics dilemes entre teoria i pràctica i, sobretot, per a inclinar-los en favor d'una política profana -a la manera de Daniel Bensaïd- és a dir, bàsicament revolucionària.

Informació, "cliqueu" damunt del text que apareix a continuació:

LE SPECTACLE, STADE ULTIME DU FETICHISME DE LA ...

www.editions-lignes.com/LE-SPECTACLE-STA...

Le Spectacle, stade ultime du fétichisme de la marchandise est avant tout : 1. un livre de philosophie, à classer parmi ceux que Daniel Bensaïd a régulièrement ...

videos BILLY BRAGG i altres / 
cliqueu damunt dels textos o pantalletes... posarem banda sonora a l'anticapitalisme!

05 d’octubre 2011

Els marges

Apunts des del (des)ordre existent 

(amb fotografies de Robert Frank)

1) El clam per un "canviar el món de base" s'esten per arreu i enregistra versions diferents adaptades a realitats sociopolítiques molt variades. Acceptant un cert marge d'error, les mobilitzacions als Estat Units amplien el radi del nostre 15-M o de la resistència grega i el situen en un dels centres imperials del capital i del desordre que s'en deriva. Apel·lant a una certa tradició -complementada per les innovacions que exigeix el present- les ocupacions d'espais tenen un valor simbòlic important i ens recorden que no tot és xarxa, virtualitat i tecnologia 2.0. No hi hauria "el que hi ha" sense un passat de revoltes i persecucions -als Estats Units i a totes les contrades-. Benvinguda, doncs, la taca d'oli en clau nord-americana.




2) Barcelona. El nostre epicentre, modest i complicat, polèmic i de difícil caracterització, assoleix la cota repressiva més pronunciada. La part perseguida tendeix a ser el tot perseguible. Aliances "de facto" entre institucions, governs i (des)informadors, tanquen el cercle virtuós de l'estigmatització maniquea i interessada. No s'en sortiran. Amb alts i baixos, el moviment -els moviments d'ara i de sempre- retornen en forma de marc obert de comunicació, intercanvi i agenda permanent d'activitat i acció. Les lectures i interpretacions -des de dins i des de fora, des de la simpatia i des de la rancunia- continuaran a ple pulmó. Apostarem, des d'aquí, per una major concreció dels objectius democràtics (més enllà del que avui coneixem per "democràcia") i socials (les respostes al marge d'un sistema capitalista reproductor de crisis en cadena). Tardor calenta. Lògic. Ho estan liquidant tot (el públic) i seguim pagant com a part d'un robatori fet a cara descoberta (els lladres tenen noms i cognoms).


3) Premià de Mar. Microcosmos d'una plaça que manté un reducte activista des del 15.M i que es va dotant de dinàmiques de treball més repartides i d'una agenda d'aparicions que sumaran més veus. Més de vint assemblees, grans i petites, caòtiques i operatives, visibles i invisibles, renoven a dia d'avui un calendari d'activitat formativa (documentals, debats), accions (manifestacions, performances), solidaritats (amb els detinguts, amb els desnonats, amb nosaltres/vosaltres mateixos com a part d'un tot que viu la tisorada de cada dia) i informació (ara estrenarem Les Altres Veus, un programa/tribuna dels moviments socials a la ràdio local).
4) 20-N. A banda de ser la data de la mort del dictador, és temps d'eleccions restringides i elitistes. Qui vulgui aportar nous aires a les eleccions haurà de passar per l'adreçador. 
Els grans partits-empresa han dissenyat una llei electoral que estableix dues categories d'accés a la seva democràcia: Si ja estas al parlament et presentes directament i a penjar cartells que hi falta gent! Si no tens representació, ja saps el que et toca, a pidolar avals i signatures entre l'electorat i que campi qui pugui. Hi haurà gent disposada a franquejar el mur de la legalitat dels "grans" (amb el silenci d'altres opcions representades, fins i tot, d'esquerres, ecologistes o nacionalistes). S'està preparant una candidatura amb denominació d'orígen (forjada al carrer, a les lluites i en l'activisme desprofessionalitzat i sense crèdits bancaris). El seu nom, col·lectiu i obert a la suma, és així de senzill: Anticapitalistes. Al marge i anant a totes. Pots avalar-ho. Ànims i que corri. 

Heus aquí l'enllaç, clica damunt dels textos següents:

Avala als i a les anticapitalistes - Revolta Global

revoltaglobal.cat/breve845.html  revoltaglobal.cat
20N: Una candidatura anticapitalista i desobedient. Avala'ns! La nova i gravíssima retallada impulsada pels partits majoritaris, i que fa (...)


... i a nivell d'estat espanyol, la seva versió d'esquerres, anticapitalista i partidària de l'autodeterminació de tots els països...


 Avala Anticapitalistas - un vídeo de Noticias y Política


www.dailymotion.com/video/xlgrzz_avala-anticapitalistas_news
Nuevohace 1 día - 1 min
Anticapitalistas, Izquierda, Anticapitalista, elecciones, generales, 2011, aval, partidos, políticos. ¿Te gustaría comentarlo ...

02 d’octubre 2011

Freedom of Choice 1992

"Freedom of Choice is what you got, Freedom from Choice is what you want". Amb aquesta estrofa els Devo van clavar un hit New-Wave en tota regla. Any 1980. Divertits i desconcertants, Devo era una de les mil variants que oferia la constel·lació after punk-new wave i especialment en l'apartat techno pop que inundaven aquella dècada sonora. Ha passat molt temps. 


 
Una dècada després, aprofitant el caliu de les noves escenes undergrounds que traspassaven la línia de flotació terrestre, una colla d'artistes agrupats en els dominis del grunge (maleïda etiqueta), el noise rock i l'art rock més iconoclasta, es van conjurar en un exercici de revitalització i d'homenatge als grans de la New Wave. 


Aprofitant l'efecte "Choice of Freedom", la gent de Yo La Tengo, Sonic Youth, Mudhoney, Erectus Monotone, Redd Kross, Superchunk, White Flag o Finger, entre molts més, es van dedicar a perpetrar versions dels clàssics de la nova onada. Sense manies, el doble vinil Freedom of Choice (a les fotografies apareix la coberta damunt l'estora del meu estudi) de 1992 és un dels tresors del "versionisme" intergeneracional i, amb el pas del temps, ja és matèria de culte i objecte d'observació retrospectiva. Els esmentats grups van anar de cara a barraca interpel·lant els originals d'Elvis Costello, Plastic Bertrand, Paul Collins Beat, Go-Go's, Iggy Pop, The Pretenders, Soft Cell, Flock of a Seagulls, Blondie, Kate Bush, Adam & the Ants, Human League, B-52's i, lògicament, els Devo. Una festa! 


Aquest cap de setmana ha anat d'una banda a l'altra de l'estereofònic. Quatre cares de vinil ardent, portada sensacional, carpeta doble i, el més important, una constatació de que el món si és Pop funciona millor (malgrat l'Inside Job financer dels fastigosos de Wall Street, la "deudocràcia" dels estats sotmesos al capital i els efectes d'una barbàrie capitalista absolutament desbocada). Som-hi! "Cliqueu" imatges i videos...salvem el planeta! Freedom of Choice 1992-2011. Pensant en els 80.


  1. Freedom Of Choice (Tannis Roots presents)

    youtube.comTannis Root Presents: Freedom of Choice: Yesterday's New Wave Hits As Performed By Today's Stars
  2. The Connells - I Got You (Split Enz Cover)

    youtube.com8 Mar 2010 - 4 min - Subido por Salutaurs
    not own song or copyrights. © Copyright-Tannis Root ... The Connells Got You Split Enz Cover Tannis Root Presents Freedom of ...
  3. Sonic Youth - Ca Plane Pour Moi

    youtube.com20 Mar 2011 - 4 min - Subido por truxrk
    originally played by Plastic Bertrand...coverd by Sonic Youth taken compilation from "Freedom of Choice". ... sonic youth ca ...